Cum se întocmește dosarul pentru însoțitor persoană cu handicap. Ce prevede legea

persoana cu dizabilitati
Shutterstock

Un adult care are handicap grav și are drept la asistent personal, care are și calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru a avea un însoțitor personal sau să primească o indemnizație de însoțitor pe numele lui.  

Cum se întocmește dosarul și acte sunt necesare pentru însoțitor persoană cu handicap? Iată ce spune legea.

Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de însoțitor

În funcție de gradul de handicap, o persoană poate să beneficieze de îngrijire la domiciliu din partea unui asistent personal sau a unui însoțitor, potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială din cadrul Ministerului Muncii și Solidatirății Sociale.

Însoțitorul este persoana care acompaniază persoana cu handicap, în timp ce asistentul personal este o persoană atestată care îngrijește și protejează adultul cu handicap grav sau accentuat.

Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de:

Citește și
incendiu Bihor
O femeie şi fiul său, cu handicap locomotor, au murit într-un incendiu care le-a cuprins casa, în Bihor
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

• Indemnizație lunară, indiferent de venituri – 317 lei
• Buget personal complementar – 132 de lei
• Gratuitate pe liniile de transport urban cu mijloace de transport în comun
• Gratuitate în transportul interurban în limita a 6 călătorii pe an

Dreptul la îngrijire pe termen lung se acordă copiilor și adulților cu handicap grav sau accentuat, care nu au spațiu de locuit și nu au venituri mai mari decât salariul pe economie.

Dreptul la îngrijire temporară sau permanentă îl au și persoanele cu vârsta trecută de vârsta standard de pensionare și care nu au familie sau pe cineva să aibă grijă de ele, nu au locuință, nu au venituri sau nu le ajung veniturile pentru îngrijire, nu se pot gospodări singure sau au nevoie de îngrijire specializată sau nu pot să își asigure nevoile sociomedicale din cauza bolii.

Persoanele cu handicap pot solicita servicii de îngrijire la domiciliu. Adultul cu handicap vizual grav poate alege între a avea un asistent personal sau să primească o indemnizație de însoțitor.

Adultul cu handicap vizual grav poate avea un însoțitor personal, iar acesta poate fi plătit cu un salariu din fonduri publice începând de la suma de 1.542 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru însoțitor persoană cu handicap

Condițiile pentru ca o persoană să poată să fie asistent personal sunt următoarele:

• Să aibă minim 18 ani

• Să nu fie condamnată pentru o infracțiune

• Să aibă capacitate deplină de exercițiu

• Să fie aptă din punct de vedere fizic

• Să fi absolvit învățământul general obligatoru

Persoana care vrea să se angajeze ca asistent personal trebuie să depună la sediul Direcției de Asistență Socială de pe raza domiciliului său următoarele acte:

• dosar cu șină
• cerere de acordare a indemnizației
• cerere prin care se solicită efectuarea anchetei sociale
• acte de identitate, certificat de naștere şi acte de stare civilă ale solicitantului (original și copie)
• acte de studii ale solicitantului (original și copie)
• cazier judiciar al solicitantului (original) și adeverință/certificat de integritate comportamentală
• adeverință medicală eliberată de medicul de familie sau de altă unitate sanitară autorizată, care să ateste faptul că solicitantul este apt pentru postul de asistent personal al unei persoane cu handicap grav, fiind menționat dacă se află în evidență cu boli cronice, neuropsihice sau dacă are alte recomandări medicale (original);
• acordul DGASPC, exprimat în scris, referitor la opțiunea persoanei cu dizabilități/reprezentantul legal (original)
• acordul persoanei cu handicap sau, după caz, al reprezentantului legal al acesteia ori al familiei, exprimat în scris, pentru angajare (original și copie)
• act de identitate al persoanei cu dizabilități (original și copie)
• certificat de naștere, după caz (original și copie) – pentru copiii cu dizabilități sub 14 ani
• certificat de încadrare în gradul grav de handicap + Anexă, după caz (original și copie)
• decizie și cupon de pensie pentru persoana cu dizabilități, după caz (original și copie)
• document prin care se face dovada reprezentării legale a persoanei cu dizabilități, după caz (original și copie).

Pentru a obține indemnizația de însoțitor ai nevoie de următoarele acte:

• Cerere scrisă
• Buletin
• Certificat de încadrare în grad de handicap
• Decizie de pensionare și ultimul talon de pensie în original, după caz
• Copie de buletin a reprezentantului legal

Cât este indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap în 2023

Indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap diferă în funcție de gradul de handicap și de tipul de încadrare în gradul de handicap.

Această indemnizație este reglementată de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Începând cu ianuarie 2023, indemnizația pentru pensionarii cu handicap de grad I a crescut la 1428 de lei. Se acordă această indemnizație, în afara pensiei, celor care beneficiază de pensie de invaliditate și nu au cerut un asistent personal.

Cuantumul indemnizației pentru însoțitor este 80% din valoarea unui punct de pensie. Punctul de pensie este 1785 de lei în 2023.

Persoanele cu handicap grav (gradul I de handicap) beneficiază de o indemnizație de însoțitor de 1.428 lei pe lună.

Indemnizația pentru însoțitor este suportată de bugetul de stat, iar plata se face prin Ministerul Muncii https://www.mmanpis.ro/informatii-de-interes-public/plati-efectuate-de-anpis/indemnizatie-lunara-acordata-persoanei-cu-handicap-accentuat/ .

Dreptul la asistență socială sub forma prestațiilor sociale se acordă persoanelor care au handicap și un certificat în acest sens, dar dreptul la asistența socială sub forma facilităților sociale se acordă la cerere.

Drepturile persoanelor cu handicap

Legea nr. 448/2006 reglementează drepturile persoanelor cu handicap. Acestea au dreptul la dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, servicii gratuite de cazare și masă pentru însoțitorul copilului sau adultului cu handicap grav sau accentuat în unitățile sanitare cu paturi, sanatorii și stațiuni balneare, un bilet gratuit de tratament balnear pe an și altele.

Persoanele cu handicap au dreptul la dispozitive medicale sau tipuri de dispozitive medicale speciale, precum cârje, scaune cu rotile sau alte tipuri de dispozitive.

Totodată, persoanele cu handicap au acces liber și egal la orice formă de educație, indiferent de vârstă, în conformitate cu tipul și gradul de handicap.

Aceste persoane au asigurate educația permanentă și formarea profesională.

Această categorie de persoane are dreptul la acces în unitățile și instituțiile de învățământ. Totodată, autoritățile publice sunt obligate să prioritizeze închirierea la nivelurile inferioare a locuințelor care aparțin de domeniul public al statului sau ale unitățile administrativ-teritoriale ale acestuia.

Așa cum se arată și mai sus, persoanele cu handicap au gratuitate pe toate liniile transportului urban la suprafață și cu metroul, la fel ca și însoțitorii persoanelor cu handicap grav (în prezența acestora).

De altfel, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot lua credite fără dobândă, aceasta fiind suportată din bugetul de stat. Cei care au autoturisme adaptate handicapului, sunt scutiți de la plata tarifelor de drumuri naționale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Un balansoar pentru persoanele cu dizabilităţi, blocat după ce a fost folosit de mai mulți copii, care s-au lovit
Un balansoar pentru persoanele cu dizabilităţi, blocat după ce a fost folosit de mai mulți copii, care s-au lovit

Primăria Bistriţa a blocat accesul la un balansoar special pentru persoanele cu handicap, după ce a fost folosit de copii fără dizabilităţi, care s-au lovit. Mai mulţi minori au ajuns la spital, cu traumatisme la picioare.

O femeie şi fiul său, cu handicap locomotor, au murit într-un incendiu care le-a cuprins casa, în Bihor
O femeie şi fiul său, cu handicap locomotor, au murit într-un incendiu care le-a cuprins casa, în Bihor

O femeie de 65 de ani şi fiul său, în vârstă de 44 de ani, au murit, miercuri, într-un incendiu care le-a cuprins casa, în localitatea Voivozi, judeţul Bihor.

Elon Musk, acuzat că a demis un angajat cu handicap din compania Twitter. Cum a reacționat miliardarul
Elon Musk, acuzat că a demis un angajat cu handicap din compania Twitter. Cum a reacționat miliardarul

Elon Musk nu a închis nici până acum „robinetul” concedierilor în cadrul Twitter. De când preluat compania, miliardarul a pornit un război uriaș cu angajații săi.

Peste 1.000 de persoane cu handicap au stat cu orele la coadă pentru a ridica ajutoarele de la Uniunea Europeană
Peste 1.000 de persoane cu handicap au stat cu orele la coadă pentru a ridica ajutoarele de la Uniunea Europeană

Coadă uriașă, luni dimineață, la Timișoara. Peste 1.000 de persoane cu handicap au venit să ridice ajutoarele de la Uniunea Europeană pentru cei vulnerabili sau cu dizabilități.  

Persoanele cu handicap aflate în grija statului vor fi mutate din centre în locuințe obișnuite. Serviciile decontate de stat
Persoanele cu handicap aflate în grija statului vor fi mutate din centre în locuințe obișnuite. Serviciile decontate de stat

Persoanele cu handicap aflate în grija statului vor fi mutate în următorii ani din vechile centre în locuinţe obişnuite. Este un obiectiv pe care România și l-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.