Cum mai arata "petitul" in lumea lui 2013. Oficial, sunt cel putin 6 milioane de romani singuri
Sociologii vorbesc despre criza familiei si despre cea mai grea incercare a omului modern: singuratatea. Ultimul recensamant vine cu cifre care intaresc aceasta ingrijorare.
Oficial, exista 6 milioane de romani singuri - fie ca sunt necasatoriti, divortati sau vaduvi.
Motivele pentru care o treime din populatia adulta nu-si gaseste perechea sunt diverse: unii nu au timp, altii sunt prea stresati sau au asteptari exagerate de la cei din jur.
Oricum, relatiile durabile, de-o viata, asa cum le stim de la bunicii nostri, sunt tot mai rare, atat la noi cat si in tarile occidentale.
Ciprian are 35 de ani, este macaragiu si a venit la o agentie matrimoniala cu speranta ca o sa-si gaseasca aleasa.
"Lucrez foarte mult si nu am timp. Sunt si eu liber, dar foarte rar…o data la o saptamana macar o zi sunt liber, in rest tot la munca sunt", spune Ciprian.
Parintii lui s-au casatorit la 20 de ani. Iar la 35, aveau deja copii mari. Acum nu mai e la fel. Statisticile arata ca, numai in ultimii 15 ani, varsta de casatorie la barbati a urcat in medie cu aproape 4 ani - de la 26,2 la 29,6 ani. Iar femeile se casatoresc acum, in medie, la 26 de ani.
Ingrijorata de soarta fiului ei, mama lui Ciprian a incercat sa-l ajute, cu un sfat si o recomandare, prin vecini. Dar vremurile s-au schimbat, si nici petitul nu mai e ce-a fost.
"I-am facut cunostinta cu o vecina, o fata de aici de la etajul 5, numai ca era studenta si ea avea alte pretentii totusi"
Dana este si ea in impas. A fost casatorita, insa mariajul n-a mers pentru ca ea avea doua locuri de munca si prea putin timp pentru viata de familie. Acum si-ar dori un partener dar, odata cu varsta, au crescut si pretentiile.
"Tuturor le-am spus: ok esti dragut, esti frumos, ne intelegem foarte bine, dar a doua zi de dimineata as vrea sa am pe cineva cu care sa discut"
Nu e de mirare ca, in fata cererii atator oameni singuri, agentiile matrimoniale infloresc.
Chiar si cu ajutorul agentiei matrimoniale, lui Constantin i-a luat 2 ani sa-si gaseasca o iubita.
"Fiind despartit nu am mai fost intr-un anturaj cu foarte multe iesiri…mai mult acasa, la firma…"
Lipsa unui partener face ca si cabinetele psihologice sa se aglomereze.
"Oamenii vin aici cu acele disconforturi create de starea de singuratate: culpabilizare, furie, stari depresive, stima de sine scazuta", spune Sanda Domnulete, psiholog.
In ultimii 15 ani, rata casatoriilor a scazut de la 6,5 la 5,1 la mia de locuitori. In spatele oamenilor singuri, se dezvolta o intreaga industrie care organizeaza intalniri si excursii, sau, dupa modelul american, "blind dates" si "speed dates".
Iar problema se regaseste, statistic, in toate tarile din Vest. In Olanda, de exemplu, 40% dintre adulti sunt singuri.