GHIDUL apicultorilor: cum deosebesti mierea adevarata de produsele contrafacute de pe piata. VIDEO

20-04-2012 19:39


Pe rafturile magazinelor se gaseste miere cu eticheta 100% naturala, dar cu adaos de apa, coloranti, arome, zahar ori substante periculoase, ca amidonul si cleiul.

Domnul Ovidiu este apicultor de cand se stie. Pe o piata invadata de falsuri, miroase din prima care miere este curata si care nu. 

Aflat la un targ, el a dat cateva sfaturi pentru a depista mierea naturala.

La intoarcerea borcanului trebuie sa apara o bula care nu trebuie sa se sparga.

Verificari se pot face si asupra consistentei. Scoateti capacul si lasati mierea sa se scurga de pe o lingurita inapoi in borcan. In momentul in care firul este discontinuu mierea este contrafacuta

Top 7 beneficii ale consumului de miere pentru intreaga familie

Un alt apicultor darama un mit: zaharisirea mierii nu inseamna ca produsul este prost.

La mierea cristalizata aveti un plus de garantie ca nu s-a intervenit asupra ei.

Mierea cu miros de caramel a fost supraincalzita si topita inainte. In compozitia mierii apare un produs care in mod normal nu trebuie sa depaseasca in miere un miligram la suta. Este vorba despre hidroximetil furfural, care distruge toate proprietatile benefice ale mierii de albine.

In laborator se pot depista si adaosurilor de zahar, glucoza si fructoza artificiala, dar si unele substante mai periculoase ca antibioticele sau pesticidele.

Cum nu avem un laborator acasa specialistii ne invata un alt test simplu prin care sa descoperim adaosul de zahar dintr-o miere fluida. Turnam miere intr-un pahar cu apa, amestecam pret de cateva momente, iar in final rezultatul: daca miere se dizolva inseamna ca are indulcitori artificiali.

Dar sa nu credeti ca din stupinele romanesti nu iese miere naturala. Mai mult decat atat, mierea ecologica a reusit sa castige teren in fiecare an.

Daca in 2000 Romania producea 6 tone de miere eco, zece ani mai tarziu a ajuns la 3650 de tone, adica 15% din total.

Mierea curata este tot mai ceruta pe pietele externe. 80% din produsele apicole certificate bio pleaca in Germania, Anglia, Italia, Franta dar si America sau Canada.

Tags: miere,

VIDEO PROTVPLUS.RO