Apicultorii romani au cu se mandri! Au ajuns pe locul 4 in Europa, la productie de miere
Dupa un an sub semnul pierderii, apicultorii spun, din nou, cu mandrie, ca la noi curge numai lapte si miere. In 2011, productia a crescut cu 40% si am reusit sa urcam, din nou, pe locul 4 in Europa.
In plus si exporturile merg tot mai bine, mai ales in tarile nordice, acolo unde consumul de miere de albine este si de 5 ori mai mare decat la noi. Peste 10.000 de tone de miere au trecut granita anul acesta.
Ajutate de vremea buna, harnicele albine au facut din acest an unul dintre cei mai buni la productia de miere. Dupa ce au trudit zi lumina, apicultorii au tras linie si au zambit dulce. In 2011, au 21.000 de tone de miere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Productii deosebite s-au obtinut anul acesta la salcam, urmand apoi teiul si floarea soarelui in lunca Dunarii in mod deosebit." a declarat Ioan Fetea - presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine .
Automat, si preturile sunt mai mici fata de 2010. Mierea de salcam se vinde cu 30 de lei kg, cea poliflora cu 20, iar mierea de otetar cu 40 de lei kilogramul.
De la an la an apar si sortimente noi. Dupa modelul altor tari europene si apicultorii romani au iesit pe piata cu asa numitele cocktail-uri. Vorbim despre mierea cu merisor, miere cu fructe de catina, miere cu nuci sau miere cu migdale.
Din pacate insa, romanii inca se numara printre cei mai slabi consumatori de miere de albine din Europa: 500 de grame pe cap de locuitor. Mult sub nivelul nemtilor, olandezilor, belgienilor sau chiar norvegienilor, care anual mananca intre 1,5 si 3 kg de miere. O confirma si apicultorii, care au deja clienti fideli peste granita.
In Romania exista 1,2 milioane de familii de albine. Pentru ca lucrurile sa mearga bine, anul acesta, apicultorii romani au primit 7 milioane de euro de la Uniunea Europeana si Guvern. Sunt bani pe care ii pot folosi pentru medicamente, hrana, proteine, material biologic si analize.
Pana la 15 octombrie, in functie de numarul de familii de albine, fiecare agricultor poate cere suma de care are nevoie.