Românii nu mai apreciază Uniunea Europeană la fel de mult ca în anii trecuți. Cea mai proeuropeană categorie de vârstă
Românii nu mai apreciază Uniunea Europeană la fel de mult ca în anii trecuți.
Față de 2015, când imaginea Uniunii era mai bună în ochii noștri decât în ai celorlalți europeni, acum procentele de aici au scăzut sub media europeană, conform sondajului Eurobarometru.
Mai mult, de la începutul pandemiei a început să scadă și numărul celor care mai cred că apartenența la Uniune este un lucru pozitiv. Optimiști mai sunt doar tinerii care au între 15 și 24 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Datele celei de-a noua a ediții a Eurobarometrului, care a studiat tendințele socio-demografice între 2007 și 2022, arată că imaginea Uniunii Europene este acum mai proastă în țara noastră decât era în urmă cu 7 ani, când românii apreciau UE mai mult decât ceilalți europeni (59%, la o medie europeană de 39%). În 2022, însă, doar 46 la sută dintre români au o părere total pozitivă despre Uniune, cu o medie europeană de 47%.
Uniunea Europeană este susținută în special de tinerii români, mai exact de cei între 15 și 24 de ani. Procentele scad pe măsură ce vârsta celor intervievați crește, ajungând la doar 39 la sută printre cei de peste 55 de ani.
Pandemia pare să fi contribuit la scăderea în sondaj a susținerii față de structurile europene. Întrebați dacă apartenența României la Uniune este un lucru bun, 55 la sută dintre români răspundeau afirmativ in 2020. Doar doi ani mai tarziu dispăreau 10 procente în această statistică, în care oricum ne situam mai jos decât ceilalți locuitori din țările membre.
Doar 26% dintre români consideră că UE contribuie la menținerea păcii
Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”Părerea românilor nu mai este la fel de bună ca în 2015 nici când vine vorba despre beneficiile de care se bucură țara noastră pentru că face parte din comunitatea europeană. Doar 66 la sută dintre români mai văd aceste beneficii, față de 72 la sută dintre ceilalți europeni”.
Gelu Duminică, sociolog: ”În contextul în care am simțit bunăstarea Europei, ne-am bucurat. În momentul în care simțim și regulile Europei, nu prea ne bucurăm. Iar din 2020, UE a fost forțată să impună anumite reguli, să restrângă anumite drepturi din cauza pandemiei. Speranța României că nu va aluneca spre valul extremismului este în categoria 15 -24 de ani, pentru că ei sunt cu adevărat europeni și au reușit să trăiască sub umbrela protectoare a drepturilor oferite de UE”.
Eurobarometrul mai arată și că doar 26% dintre români consideră că Uniunea contribuie la menținerea păcii și întărirea securității, față de 36 de procente dintre ceilalți europeni care cred acest lucru. Media europeană este peste cea din țara noastră și când vine vorba despre nivelul de satisfacție față de democrație. La noi, doar 47% dintre români spun ca sunt complet satisfăcuți, față de 56 la sută dintre europeni.
Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aproximativ 1.000 de respondenți (15 ani +) per sondaj.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romani, respingere, eurobarometru, apreciere,
Dată publicare:
10-03-2023 19:44