30% dintre români cred că situația economică se va înrăutăți. De ce se tem cel mai mult


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2019 20:18
Data publicarii: Miercuri 06 Martie 2019 19:09
Categorie: Stiri Economice

Trei din 10 români cred că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi în acest an. Datele sunt din cel mai recent Eurobarometru făcut public de Comisia Europeană.

Studiul mai arată că doar unul din trei români este mulţumit de modul în care funcţionează democraţia la noi. Cel mai mult îi îngrijorează creşterea preţurilor şi sistemul de sănătate.

Mihai Peticilă, corespondent Pro TV: „Percepţia situaţiei economiei româneşti se înrăutăţeşte, potrivit datelor celui mai recent Eurobarometru. Dacă în 2015 din 100 de români 73 aveau o părere rea despre cum merge economia, în 2016 şi 2017 am avut uşoare îmbunătăţiri. Iată că anul trecut, aproape că am revenit la sentimentele de acum 4 ani. Doar unul din patru români - 25% - vede cu ochi buni ce se întâmplă. Restul, până la 100%, răspund că nu ştiu.

România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană în rândul țărilor ai căror cetățeni declară că se așteaptă ca nivelul de trai să scadă în următoarele 12 luni. După noi, la pesimism sunt grecii şi bulgatii. Iată aici cum au evoluat aceste perspective în ultimii ani.

În 2015 oamenii sperau că va fi mai mult rău decât bine. În 2016, an cu guvern apolitic, a crescut foarte mult procentul celor care sperau că va fi la fel, stabilitate, cu alte cuvinte. Dar în anul 2017 s-a deteriorat percepţia pentru bine, în dauna celei pentru „mai rău" - coloana roşie de aici. Anul trecut roşul a atins 40% - cele mai negre aşteptări din 2012 încoace, potrivit datelor Comisiei Europene.

Vedeți în galeria foto infograficele.

Din ce cauză au românii asemenea aşteptări? Poate pentru că cele mai mari probleme la nivel personal sunt acestea: creşterea preţurilor 35%, sistemul de sănătate 22% - condiţiile de trai de care se plânge unul din 5 romani. Datele au fost colectate de la 1.042 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste prin interviuri fata în faţă. Tot acest tablou al părerii oamenilor de rând este într-o contradicţie izbitoare cu anunţurile guvernului de creştere a bunăstării şi de creştere a economiei.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
30% dintre români cred că situația economică se va înrăutăți. De ce se tem cel mai mult
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO