Cum au dus refugiații ucraineni la scumpirea chiriilor din România. Orașul care se apropie de prețurile din București și Cluj
Inflația, războiul de la graniță și dobânzile prea mari au dus la creșterea chiriilor la nivel național, în medie cu 10% față de anul trecut. Cel mai mult au crescut prețurile în Constanța.
Un efect al acestor măriri ar fi legat și de programul prin care proprietarii primesc 50 de lei pe zi pentru cazarea unui refugiat ucrainean. Însă, lucrurile se vor schimba, pentru că guvernul vrea să reducă aceste sume la 2.000 de lei, pe familie.
Acest tânăr vrea să se mute din Chiajna, județul Ilfov, în București și spune că nu i-a fost ușor să găsească un apartament accesibil ca preț.
Băiat: ”Prețurile sunt destul de mari, am găsit în momentul de față, este un apartament la 400 de euro, la 23 de metri pătrați”.
Chiriile s-au scumpit în medie cu 10% în ultimul an.
Delia Bîrla: ”Acest apartament cu 2 camere, format dintr-un dormitor și un living open-space, este situat în nordul Capitalei și are 60 de metri pătrați. Proprietarii îl închiriază cu 900 de euro și au acest preț încă din decembrie".
Prețurile scad însă în funcție de zonă sau utilități. Potrivit datelor unei platforme de profil, în Capitală o garsonieră se închiriază cu cel puțin 300 de euro, apartamentele cu două camere încep de la 450 de euro, iar chiria pentru trei camere depășește 600 de euro pe lună.
Băiat: ”Am prins perioada de sărbători și a fost puțin mai ieftin. 300 euro pe lună pentru 2 camere”.
Și în Cluj-Napoca prețurile sunt asemănătoare cu cele din București. Din 6 orașe analizate de o agenție de profil, la Timișoara sunt cele mai accesibile prețuri.
Cel mai mult s-au scumpit chiriile din Constanța
Constanța este în top: chiriile au crescut și cu 17% pentru apartamentele cu 3 camere. Cauza principală este programul prin care statul plăteşte 50 de lei pe zi cazarea unui refugiat ucrainean, pentru o familie cu 4 membri un proprietar primește 6.000 de lei.
Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare: ”Asta înseamnă că se restrânge piața apartamentelor disponibile pentru termen lung, iar când avem o ofertă mai mică, evident și prețurile pot crește”.
Lucrurile s-ar putea schimba curând. Un proiect de ordonanță de urgență al guvernului care urmează să fie discutat propune ca pentru cazare să fie decontați doar 2.000 de lei pe lună, pentru o familie, și aceasta doar timp de 4 luni consecutive. Pe de altă parte, cererea a scăzut pentru cumpărarea locuințelor noi.
Daniel Crainic, directorul de marketing al unui site de imobiliare: ”Piața de vânzări a avut de suferit în această perioadă din cauza creșterii ratelor, din cauza scăderii numărului de clienți solvabili pentru a aplica la o acreditare bancară ori toate aceste lucruri au dus la creșterea cerererii pe segmentul chiriilor. Dacă pe piața vânzărilor este puțin probabil să sistăm la creșteri de preț în următoarea perioadă, nu același lucru l-aș spune despre piața chiriilor, unde cred că anul acesta putem vedea în continuare creșteri de preț, dar e până în 10% față de prețurile actuale".
Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru, în luna februarie, la nivel național, au fost vândute 47.261 de locuințe, cu 11.402 mai puține față de aceeași perioadă din 2022.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, timisoara, bucuresti, scumpiri, cluj-napoca, refugiati ucraineni, chirii,
Dată publicare:
26-03-2023 19:11