Cum au ajuns candidatii sa faca bani din examenul auto: "Nu e normal sa faci afacere din asta". Anunturile de pe Facebook
Examenul pentru obtinerea carnetului de conducere le aduce bani frumosi candidatilor inventivi. Unii cursanti profita de faptul ca sustinerea probei de traseu, cu politistii, se face la patru luni de la inscriere, din cauza aglomeratiei.
Retelele de socializare sunt pline de anunturile unor candidati care, odata programati la testare, se ofera sa cedeze locul altora care nu vor sa astepte atat de mult. Insa, cum nimic nu este gratis, favorul costa si 200 de euro. Practic, este insa la limita legii, spun cei de la permise.
La Iasi, sute de persoane vor sa dea examenul de traseu pentru obtinerea permisului de conducere. Politisti examinatori sunt insa doar zece. Asa se face ca programarile candidatilor se intind pana in luna mai. Unii dintre norocosi, care au prins locuri pe liste mai devreme, nu au de asteptat atat...
"Pe data de 15 februarie 2017 sunt programat la proba practica.
Cine vrea sa dea in locul meu in acea data sa imi trimita mesaj.
P.S. schimbarea datei se face contracost", anunta un candidat pe Facebook.
Un prim "client" afla imediat si tariful:
Client: Ce pret?
Candidat: 200 de euro!
Un alt tanar se arata dispus sa ofere bani, ce-i drept, mai putini, pentru a da examenul cat mai repede: "Ofer 300 de lei celui care face schimb de data la examenul auto (proba practica). Eu am in aprilie proba si nu pot fi in tara."
Si vineri, la randul de la Permise, cei care aflau ca trebuie sa astepte patru luni ca sa "dea strada" erau nemultumiti.
Un tanar a fost programat fix cu o zi dupa data la care ii va expira dosarul. Poate sa-si ia adio de la permisul de conducere, spune el, pentru ca trebuie sa plece la munca in Marea Britanie.
Politistii cunosc practica schimbului de programari. Cel grabit gasea pe cineva dispus sa renunte la sustinerea examenului si mergeau impreuna la Permise, pentru a-i ceda locul.
Comisar Vasile Zacornea, sef Serviciu Inmatriculari si Permise Iasi: "Nu este normal sa faci o afacere cu locurile care sunt deja programate. Oamenii sunt foarte inovatori, inventivi si au gasit si solutii pentru programarea asta."
In fata acestui fenomen, autoritatile au luat masuri. Schimburile nu mai sunt posibile acum, cel putin la Iasi, pentru ca tocmai a fost introdusa programare on-line, pe principiul "primul venit, primul servit." Sistemul nu scurteaza timpul, insa nu mai premite nicio modificare.