Criza in sistemul sanitar? Nu sunt bani pentru materiale si aparatura
Cei din Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale spun ca nu vor mai livra materiale si aparatura spitalelor: acestea au un buget mai mic decat anul trecut si cel mai probabil nu-si vor putea achita darile.
Managerii spitalelor spun ca deocamdata le ajung materialele, dar ca ar fi o tragedie daca de luna viitoare nu ar mai primi ace, seringi, pansamente sau ata chirurgicala.
Situatia este grava, anunta furnizorii de produse medicale, care spun ca nu-si mai pot onora comenzile: spitalele nu numai ca nu platesc la timp si au datorii foarte mari, dar de anul acesta au si un buget mai mic. Furnizorii sustin ca stau cu marfa in vama.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Situatia este dezastroasa si vorbim in acest moment de datorii din 2006, 2007 si 2008 la o valoare de 85 de milioane de euro. Daca Ministerul Sanatatii nu decide sa ia niste masuri urgente, suntem in pericol sa nu ne mai desfasuram activitatea si asta inseamna sisterea livrarilor", spune Mihnea Ioan Grecu, presedintele AFPM.
In cazul acesta, unele laboratoare risca sa fie inchise pentru ca nu vor mai avea cu ce sa lucreze. Managerii spitalelor recunosc ca nu sunt cu plata la zi, dar spera totusi sa nu se ajunga pana aici.
"Datorii sunt, am implementat un buget de criza si am redus toate costurile. Astfel de probleme au fost tot timpul in sistemul sanitar. Pana la urma s-au gasit solutiile, in nici un caz nu putem inchide spitalul", declara Bogdan Andreescu, manager spital Colentina.
Furnizorii cred ca spitalele vor reduce drastic cheltuielile asa ca fie vor comanda o cantitate mult mai mica, fie vor cere produse mai ieftine si de mai proasta calitate.
Contractele pentru anul 2009 intre spitale si furnizorii de produse medicale urmeaza sa fie incheiate la inceputul lui martie. Daca nu isi primesc datoriile, dar si banii pentru comenzi, furnizorii sunt hotarati sa sisteze livrarile.
Dr. Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate avertiza la videochatul stirileprotv.ro ca spitalele risca sa ramana in curand doar cu banii pentru salarii.