Pacientii medicilor de familie, vanduti ca la balci!

23-02-2009 00:00


Pacientii unui medic de familie pot fi vanduti ca la piata. Suna incredibil, dar este cat se poate de adevarat si legal. Un ordin intrat in vigoare acum cateva luni le permite doctorilor sa isi vanda unul altuia asiguratii.

Este josnic, suntem vanduti precum vitele. Medicul poate sa isi vanda doar patrimoniul, infrastructura cabinetului, dar portofoliul de clienti nu il poate vinde. Avem de gand sa atacam acest ordin pentru ca el contravine legii.
Vasile Barbu, presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor
Singura regula care functioneaza este cine da mai mult. Liste cu sute de pacienti se vand intre medicii de familie cu preturi care ajung si la 20.000 de euro, potrivit agentiei Mediafax.

Suma medie este de sase euro pentru fiecare asigurat. Asta inseamna ca medicii primesc prin aceasta vanzare o suma de patru ori mai mare decat banii dati de Casa Nationala de Asigurari pentru fiecare pacient.

Potrivit Ministerului Sanatatii, pacientii ar trebui sa afle ca au un nou medic de familie chiar de la cel care a cumparat lista.
Totusi, preturile ar trebui stabilite de autoritatile din domeniu sanitar, nu lasate pe piata libera, iar selectia medicilor care preiau pacientii trebuie sa fie riguroasa, spun specialistii.

"Opinia noastra, a Colegiului Medicilor, este ca aceste posturi sa se ocupe prin concurs, iar apoi sa se negocieze pretul cu care se cumpara acel praxis. Pe toata tara s-ar putea sa existe o tranzactie de 600-700 de cabinete," a declarat Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Pacientii nu sunt obligati sa ramana la noul medic, pot alege un altul.

VIDEO PROTVPLUS.RO