Criza de anticoagulante in spitale! Sute de pacienti in pericol
O problema de viata si de moarte loveste cardiacii din Romania, spun medicii. Anticoagulantele, fara care nu se pot face interventii pe cord deschis, sunt pe terminate in spitalele din Transilvania.
Firma producatoare nu le mai fabrica, iar Ministerul Sanatatii a oprit importurile, sustin cardiologii. Purtatorul de cuvant al ministerului sustine insa ca situatia este sub control.
Specialistii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai mari centre de chirurgie cardiovasculara din tara, spun ca lucurile stau rau. Daca in mod normal se faceau patru operatii pe cord deschis, in ultimele doua saptamani, de cand au tot mai putine anticoagulante, medicii au cel mult o interventie zilnic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aleg numai cazurile extrem de grave. Iar ceilalti asteapta cat pot. Problema este grava si pentru cei care au suferit deja interventii pe cord deschis si nu mai gasesc anticoagulante in farmacii. Astfel de substante impiedica formarea cheagurilor de sange care pot duce chiar la moartea pacienului.
"Tratamentul anticoagulant face ca sangele sa nu se coaguleze la nivelul acestor valve metalice implantate in inima bolnavului si in lipsa acestui tratament exista un foarte mare risc ca valva sa se blocheze", explica Theodora Benedek, edic primar cardiolog.
La Cluj, medicii cardiologi spun ca au luat "imprumut" 200 de cutii de anticoagulante de la colegii de la oncologie si au cerut ajutor la Bucuresti. Surprinzator, cei din Ministerul Sanatatii sustin ca nu este nicio criza.
La Satu Mare, in farmacii se mai gasesc cateva doze de anticoagulante din import. Spre deosebire de cele romanesti, sunt insa de 20 de ori mai scumpe. Producatorul autohton nu mai fabrica anticoagulante pentru ca nu mai are substanta activa din produs.