Sute de elevi și angajați ai unităților de învățământ s-au infectat de la începerea școlii. Ce spun autoritățile

11-02-2021 19:45


În cele patru zile de la deschiderea școlilor 244 de copii din toată țara au fost depistați pozitivi la virusul SARS COV 2 și 329 de angajați din școli.

Cursurile din 170 de clase au fost suspendate, iar copiii vor învăța de acasă în următoarele două săptămâni.

Informațiile din întreaga țară au fost centralizate la București, unde ministrul Educației s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Au concluzionat că cel puțin deocamdată nu sunt motive de îngrijorare.

În toată țara au fost raportate 244 de infectări cu noul coronavirus în rândul elevilor și 329 în rândul angajaților din unitățile de învățământ.

Primul caz anunțat de autorități a fost al unei fetițe de 8 ani de la o școală din Capitală.

La Școala Sf. Andrei din Sectorul 6 o elevă ar fi luat virusul după ce a fost în vizită la bunici, la sfârșitul săptămânii trecute.

Fetița a apucat să vină la școală doar o singură zi, iar luni seara bunica a fost confirmată cu Covid-19.

Marți seara tot doamna a fost informată că și copilul este confirmat pozitiv. Drept urmare ieri dimineață cursurile au fost trecute în online”.

Trei elevi și un profesor din Sectorul 4 sunt de joi acasă. La fel și toți cei cu care au intrat în contact.

Aceeași măsură a fost luată și într-o unitate de învățământ din Sectorul 2, unde doi copii au fost diagnosticați cu virusul Sars Cov 2. La Cluj, inspectoratul a anunțat 20 de elevi confirmați și 10 angajați din mai multe școli.

Marinela Marc, inspector școlar general IȘJ Cluj: ”Avem în total elevi din 17 clase, respectiv grupe în care sunt copii cu astfel de probleme. La fel și cu angajații instituțiilor de învățământ, din cei aproximativ 30, 10 sunt confirmați pozitiv".

În Timiș, autoritățile au anunțat patru cazuri. Unul într-o grădiniță, un al doilea la o clasă pregătitoare și două la clase terminale.

Marin Popescu, inspector școlar general IȘJ Timiș: ”A prezentat simptome, profesorul din unitatea de învățământ a constatat, a anunțat medicul scolar și s-a aplicat un test antigen rapid și s-a constatat că e pozitiv. De la începutul scolii până acum nu s-a infectat niciun profesor".

În județul Constanța, Direcția de Sănătate Publică a înregistrat 8 elevi cu Sars Cov 2 și șase angajați din diferite scoli, însă toți s-au testat în afara unităților de învățământ.

5 cazuri au fost confirmate și în Gorj. Un cadru didactic a fost depistat pozitiv și în Brăila, chiar a doua zi după începerea școlii.

Și la Baia Mare, un elev de clasa a III-a fost testat pozitiv, după ce a fost dus la testare de familie. La Botoșani au fost depistați chiar în școală trei elevi care se pregăteau pentru BAC. Aveau simptome.

 

”Ne-am chinuit un an de zile, pentru ce?”

 

Autoritățile sanitare cer școlilor să respecte triajul epidemiologic impus de ministerele Sănătății și Educației.

Părinte: ”Ideea e că ne-am chinuit un an de zile, pentru ce? Pentru a veni în gura lupului până la urmă. Tind să cred că triajul este doar de fațadă și nimic mai mult. Credeți că 150 de copii au timp să fie triați în 2 minute? Mă îndoiesc”.

Să fim serioși, la copii triajul este extrem de puțin probabil să poată fi făcut”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat după o întălnire cu ministrul Educației că situația e sub control.

Klaus Iohannis: "Ne-am uitat la școlile din România care s-au redeschis fizic și pot să vă zic că situația e bună. Peste 10.000 de școli cu prezență fizică și aproximativ 6.000 de unități care funcționează în scenariul galben".

Potrivit ordinului comun, la un caz depistat pozitiv într-o grupă de grădiniță ori clasa primară, toți copiii intră în izolare 14 zile.

La un caz pozitiv într-o clasă de gimnaziu ori liceu- toți elevii și profesorii sunt testați. La două cazuri, toți elevii din clasa respectivă intră în izolare.

Dacă un profesor este depistat pozitiv - DSP deschide o anchetă și, în funcție de numărul contacților, se suspendă sau nu activitatea unității de învățământ.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO