Laptele distribuit in scolile din Sectorul 2, retras pana cand se va dovedi ca nu are aflatoxina
Avem inca o alerta alimentara. Scandalul laptelui, infestat cu aflatoxina, nu iarta Romania. Ministrul Agriculturii a anuntat retragerea unei cantitati importante.
In prima faza, sunt suspectate doua loturi de lapte cu aceasta ciuperca: unul importat din Ungaria, altul identificat la un producator autohton.
O cantitate de 13.000 de litri de lapte a fost retrasa de la un fermier din Banat. Se pare ca animalele au fost hranite cu furaje infestate cu aflatoxina, cumparate din Romania.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: "A fost depistata aflatoxina in doua cazuri, este vorba de un importator din Ungaria si un procesator roman." El a adaugat ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata.
In cazul lotului din Ungaria, nu a fost precizate nici cantitatea si nici brandul retras. Neregula a iesit la iveala dupa ce importatorul roman a controlat marfa. Dupa anuntul autoritatilor, urmatoarea mutare a fost facuta de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.
"In urma declaratiilor facute de ministerul Agriculturii in care a precizat numele unei uneri societati comerciale care aprovizoneaza cu lapte si scolile din sectul 2, am luat decizia sistarii distribuirii laptelui catre elevi, catre copii."
Asociatia Patronala din industria laptelui cere Guvernului sa nu ascunda sub pres scandalul, tocmai pentru ca industria romaneasca sa nu aiba de suferit. Altfel, autoritatile ungare au descoperit, inca de miercuri, un nivel dublu de aflatoxina fata de cel permis, in anumite produse comercializate in Budapesta.
Aflatoxina este produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvolta odata cu mucegaiul si apare mai ales in silozurile de porumb unde exista umezeala. Vacile se hranesc apoi cu aceste furaje, iar toxina ajunge in organismul lor. Mai departe, este transmisa in lapte prin sange.
Daca toxina ajunge in organismul uman in doze mari, poate provoca afectiuni hepatice si, in timp, cancer.
Primaria Sectorului 2 asigura zilnic, conform contractului, lapte pentru 31.507 elevi, cantitatea contractata pentru anul scolar in curs fiind de 5,8 milioane de portii.
Guvernul sarb a dispus in urma cu doua saptamani retagerea de la vanzare a unor cantitati de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina.
Autoritatile sarbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate intr-un laborator din Munchen, care au aratat un continut de aflatoxina peste limita maxima admisa.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, lapte, sectorul 2, neculai ontanu, aflatoxina,
Dată publicare:
07-03-2013 15:03