Creștinii, în pelerinaj la Sfântul Nectarie pentru praznicul Sfinților Mihail și Gavril: „Să fie pace, să treacă Covidul”

Ultima actualizare: 08-11-2020 20:03

Ziua de 8 noiembrie se mai numește în popor și „Vara Arhanghelilor" pentru vremea deosebit de caldă, iar la București chiar așa a fost: o zi neașteptat de frumoasă pentru ultima lună de toamnă.

Mulți creștini au venit special în pelerinaj la Sfântul Nectarie, la Mănăstirea „Radu Vodă" pentru praznicul Sfinților Mihail și Gavriil, dar și pentru sărbătoarea dedicată acestui monah grec de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani. În special, în pandemie, oamenii îl invocă pe Sfântul Nectarie, renumit pentru vindecări miraculoase.

Se împlinesc 100 de ani de la moartea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, unul dintre cei mai iubiți sfinți în Grecia. Racla cu moaștele lui a fost scoasă din Biserica Mănăstirii Radu Vodă încă de sâmbătă, ca oamenii să poată respecta regula distanțării fizice și va rămâne afară până luni, ziua în care sfântul Nectarie e prăznuit.

Femeie: „Este un făcător de minuni și aduce multă sănătate celor care se roagă din suflet."

Femeie: „Toți venim pentru sănătate și să scăpăm, să dea Domnul, de virusul ăsta și pandemia asta care ne necăjește."

Arhimandrit Nectarie, starețul Mănăstirii „Radu Vodă": „El este cunoscut în toată lumea creștină ca un mare vindecător și dincolo de moarte îl slujește în continuare pe Dumnezeu, dar și pe om, mijlocind înaintea celui Atotputernic ajutor pentru cei în suferință. La această mănăstire vin foarte mulți oameni încercați de grele suferințe unde își găsesc alinarea, mângâierea și ajutorul de la Dumnezeu."

Ca de fiecare dată la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală nu domnește doar smerenia, ci și supunerea în aceaste vremuri tulburi. Mii de credincioși, care au venit să atingă racla Sfântului Nectarie, au așteptat răbdători la rând, chiar și câteva zeci de minute, totul în condiții de maximă siguranță, iar pe alocuri au găsit chiar și stații de dezinfecție, iar racla cu moaștele a fost dezinfectată după fiecare atingere.

În bisericile din restul țării s-au sărbătorit, în condiții de siguranță, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Multe lăcașuri de cult poartă acest hram.

Localnică: „Cu gândul ăsta am venit, să ne apere de toate bolile, pe toată țara și pe toată lumea. Sfinții Mihail și Gavril sunt îngerii care ne duc și ne ascultă rugăciunile."

Femeie: „Să fie pace, să treacă Covidul."

Bărbat: „Se păstrează regulile de distanțare."

În ortodoxie, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor către Rai. Sunt ilustrați în icoane, la Altar, fie cu sabia dreptății, fie cu o floare de crin, simbolul purității absolute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO