Cosmarul pe care il traiesc in scoli elevii care admit ca sunt gay. "Ma huiduiau, ma scuipau. Nu puteam nici iesi din clasa"
Sase din zece elevi, care dezvaluie ca sunt gay, sustin ca au fost agresati de colegii de scoala. Este concluzia unei cercetari realizate de Asociatia ACCEPT, la care au participat cateva sute de adolescenti cu varste intre 14 si 21 de ani.
Tinerii spun ca au fost injurati de ceilalti, in timp ce profesorii au asistat nepasatori sau chiar au incurajat o astfel de atitudine.
Elev transgender: "Ma huiduiau, ma scuipau, ma batjocoreau, ma impingeam, ma trageau de ghiozdan. Sase ore, cat stateam la scoala, nu puteam sa ies din clasa nici sa ma duc la baie."
Asa rezuma un tanar de 18 ani calvarul prin care a trecut la scoala, atunci cand a marturisit ca este atras de baieti. De suparare, se temea sa mai iasa din casa si s-a gandit chiar sa-si ia viata, pentru ca era hartuit de colegi.
La fel a patit si o fata, care a fost pe punctul de a abandona scoala.
Eleva transgender: "Sunt deoseori hartuita, amenintata, primesc amenintari cu moartea. Sunt impinsa, scuipata, injurata, profesorii nu au luat nicio masura."
O cercetare realizata de Asociatia ACCEPT arata ca 61% dintre elevii care au o alta orientare sexuala si recunosc acest lucru au fost agresati fizic sau verbal de colegii lor. Si mai grav este ca cei din jur evita sa intervina in astfel de situatii. Doar 5% dintre elevii care sunt martori cer ajutorul profesorilor.
In unele cazuri, sustin reprezentantii ACCEPT, si profesorii fac remarci nepotrivite la ore.
Irina Costache, cercetator egalitate de gen: "71% dintre elevii cu alte orientari sexuale spun ca ei nu se simt in siguranta in scoli. Pentru ei, scoala e un mediu ostil."
Adrian Covaci, elev gay: "Se glumea in clasele 5-8 incontinuu despre gay. Este o stigmatizare foarte mare."
O asemenea atitudine poate sa-i marcheze pe tineri pe viata, pentru ca sunt la varsta la care incearca sa se cunoasca pe ei insisi, spun psihologii.
Gaspar Gyorgy, psiholog clinician: "Tinand cont de faptul ca adolescenta este o perioada de tranzit si schimbare, as indrazni sa spun ca putem fi confuzi legat de orientarea sexuala, pentru ca aceasta se clarifica pe masura ce noi inaintam in varsta."
Daniela Prisacariu, coordonator de proiect: "Are efecte pe lunga durata, de la depresie, anxietate sociala, pana la abandon scolar, retragere. Se poate ajunge inclusiv la suicid."
Potrivit Eurobarometru, Romania se afla pe ultimul loc la capitolul toleranta fata de persoanele de o alta orientare sexuala.