Copiii din tabăra MagiCamp, vizitați de o echipă de clovni terapeutici din Israel

Dată publicare: 21-08-2019 10:30
Dată actualizare: 21-08-2019 10:52


O echipă de clovni terapeutici a sosit din Israel la copiii din MagiCamp, în tabăra de lângă Pucioasa.

Ei fac parte din programul ''Dream Doctors'' şi pleacă oriunde în lume, unde sunt copii care suferă. Fie că au rămas orfani în teatrele de război, sunt pacienţi în spitale oncologice sau victime în zone afectate de sărăcie.

"Ambasadori ai Bunăvoinţei" aşa sunt numiţi Olive şi Yoyo de Ministerul Israelian de Externe, care îi trimite în locuri unde copiii sunt abandonaţi, răniţi, arşi sau malnutriți. Pacienţii le spun simplu şi fără să se supere nimeni... clovni.

Olive: "Sunt actriţă şi apoi am studiat să devin clovn medical. Nu ştiam ce este, dar m-am îndrăgostit de profesie. Şi am hotărât că asta vreau să fac, pentru sufletul meu."

"Dream Doctors" este un ONG din Israel, care a făcut o misiune din a plasa clovni terapeutici şi în spitale, dar şi în zone de intervenţii ale armatei. Acolo se ocupă de copiii orfani sau victime ale conflictelor. Îi ajută prin joc să accepte un destin care le pune oprelişti şi să depăşească durerea.

E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România: "Din nefericire, trăim într-o zonă unde copiii sunt uneori traumatizaţi. Din acest motiv avem experienţă în domeniu şi am adus aceşti clovni medicali din Israel pentru un zâmbet pe feţele copiilor."

În România, clovnii au venit, pentru început, la Magicamp. Câteva zeci de copii care abia au învins boli care sperie şi cel mai puternic adult profită din plin de talentul celor doi tineri.

Yoyo: "A trecut prin faţa mea un autobuz şi scria pe el "dacă vrei să fii clovn de terapie, sună la acest număr". Şi mi-am spus că oricum nu am nimic mai bun de făcut, aşa că hai să încerc, nu? Şi am început să lucrez în spitale în Israel şi iată-mă azi aici!"

Vlad Voiculescu: "Am primit un mesaj pe facebook de la ambasador. Mi-a scris la un moment dat că ar vrea să ne vedem şi ar vrea să vină cu toată echipa ambasadei şi cu clovnii. Mi-ar plăcea să avem şi noi. Era să zic ceva despre clovnii pe care îi avem deja...".

Programul "Dream Doctors" are în Israel aproape 20 de ani. I-a dat startul un regizor de teatru, care a studiat prezența măscăricilor în toate culturile lumii. Clovnul alina suferinţa şi distrăgea atenţia de la partea urâtă a vieţii. Azi, universitatea din Haifa are o facultate de clovni terapeutici. Învaţă actorie, psihologie, pedagogie şi noţiuni medicale, iar după trei ani primesc şi diploma.

Este momentul din care pot fi trimişi oriunde - în Haiti, după cutremur sau la Bucureşti, ca să ajute şi să instruiască personal medical de pediatrie. Clovnii din Israel vor vizita două spitale: Fundeni şi Grigore Alexandrescu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   


VIDEO PROTVPLUS.RO