O raza de speranta pentru 300 de suflete abandonate. Povestea copiilor fara parinti, care merg in vacante pe la straini
Asistentii sociali din Iasi incearca sa le aduca o raza de speranta celor 300 de copii aflati in centrele de plasament. Ei vor ca cei mici sa mearga in vacanta de vara la oamenii care doresc sa-i tina o perioada.
Psihologii avertizeaza insa ca un copil care s-a simitit bine intr-o astfel de familie nu ar trebui uitat. Altfel, cei mici risca sa treaca prin traume afective, uneori irecuperabile.
Aceste fetite, care au intre 9 si 12 ani, nu s-au bucurat de prea multa fericire, in familie. Georgiana, sora ei Vasilica si prietena lor, Maria au aceeasi poveste: mamele lor au murit, iar tatii le-au parasit. O femeie cu suflet le-a luat la ea acasa, acolo unde vrea sa le tina toata vara.
Copilele zambesc intr-una si se indeamna la treaba pentru ca aici se simt iubite si protejate.
Constantin Prepeleac, parinte adoptiv: "Poate vrea mangaiat, pupat, dus...e alta treaba cand se lipeste de tine si il tii la brat ca pe copilul tau".
Alti frati nu au avut insa sansa fetelor. Sebastian, Gabriela si Teodora asteapta ca cineva sa-i scoata la o plimbare. Au ajuns aici dupa ce, anul trecut, in casa parintilor a avut loc un scandal violent. Sebastian si-ar dori sa primeasca imbratisarea unor parinti, chiar si pentru cateva saptamani. La fel ca el, pe ferestrele centrelor de plasament privesc, plini de speranta, alti copii.
Sebastian: "Eu am vrut sa merg acasa".
Reporter: "Si?"
Sebastian: "N-a putut sa ne ia."
Reporter: "Aici de cand stati?"
Sebastian: "Nu stiu, avem doua luni de cand stam."
Reporter: "Acasa cum e ?"
Sebastian: "Am avut probleme."
Psihologii atrag insa atentia asupra unui fenomen mai putin cuoscut. In noua relatie, copiii s-ar putea atasa de cei care ii gazduiesc, asa ca la terminarea vacantei se pot simti din nou abandonati.
Mihaela Vlas, psiholog: "Ca psiholog va pot spune ca exista foarte multe implicatii. Familia care ia copilul se poate atasa de copil, pe de alta parte, familia poate da sperante precum ca ar ramane in familie acesti copii, astfel incat la terminarea perioadei sa sufere anumite traume. Nu este o joaca."
Specialistii Directiilor Sociale nu impun un venit minim necesar pentru cei care vor sa aiba grija, peste vara, de copiii din centrele de plasament. Familiile trebuie doar sa demonstreze ca au conditii decente de locuit.