Copii ținuți sclavi de propriii părinți, în Vaslui. Erau obligați să muncească înfometați
Copilărie de coşmar pentru doi fraţi din judeţul Vaslui, unul de 11 ani, celălalt de 13. Băieţii au fugit de la stână şi spun că de doi ani erau puşi să muncească din greu şi la animale şi pe la oamenii din sat.
Au fost căutaţi peste tot abia după şase zile, când autorităţile au aflat de dispariţia lor. Zeci de poliţişti, jandarmi şi pompieri au răscolit zonă, şi i-au găsit speriaţi, murdari, cu hainele ude şi înfometaţi.
Asistenţii sociali spun că fraţii arată ca nişte copii de 6 ani, din cauza malnutriţiei şi a tratamentului dur la care au fost supuşi, ca nişte sclavi. Cazul este atât de grav încât au fost sesizaţi procurorii DIICOT!
Cei doi fraţi locuiau cu părinţii la stâna de la marginea satului Banca. Numai unul dintre ei a fost dat, o scurtă vreme, la şcoală. În rest- cei doi nu ştiau decât să trudească la oi.
Când şi-au luat lumea-n cap şi au fugit de-acasă, tatăl copiilor nu a anunţat pe nimeni, crezând că s-au dus la bunica lor, în alt sat.
Abia după şase zile, proprietarul stânei l-a întrebat pe bărbat despre fiii săi şi le-a anunţat dispariţia. În final, cei doi băieţi au fost găsiţi şi au povestit că în tot acest timp au hălăduit prin pădure şi s-au adăpostit prin case părăsite.
Ionel Armeanu Ștefănică, DGASPC Vaslui: "Când au fost găsiţi, erau în stare puţin spus gravă, nemâncaţi, murdari, haine ude. Dezvoltarea lor fizică arată că nu au fost alimentaţi normal. Arată ca nişte copii de 6 -7 ani, deşi au 11-13 ani. Au fost neglijaţi. Erau speriaţi şi au declarat că nu vor să se întoarcă în familie."
Părinţii celor doi fraţi muncesc la stână de doi ani. Încă de atunci, i-au luat cu ei şi pe cei doi băieţi, deşi aceştia aveau doar 9 şi respectiv 11 ani. Copiii le-au povestit acum asistenţilor sociali că erau puşi la muncă, cu animalele sau cu ziua, prin sat. Nu erau îngrijiţi şi nici nu mergeau la şcoală.
Ionel Armeanu Ștefănică, DGASPC Vaslui: "Ei au fost exploataţi prin muncă, au fost folosiţi la păscutul oilor acolo unde erau angajaţi părinţii şi nu au avut acces la sistemul de învăţământ. Am făcut şi plângere penală la Secţia de Investigaţii criminale, dar şi la DIICOT, pentru a se face cercetări pentru exploatrarea prin muncă a copilului şi a neglijării lui, dar şi pentru decăderea din drepturi a părinţilor."
Copiii sunt acum în grijă asistenţilor sociali. Tatăl băieţilor crede că fiii lui duceau o viaţă bună în familie şi spune că îi vrea înapoi.
Tată: Nu i-am pus la muncă. Îi puneam să ducă un braţ de lemne pentru mâncare, că aşa e ţara. Altceva, nu. Eu nu ştiu cu cine şi ce au spus ei.
Reporter: Că purtaţi bine cu copiii?
Tată: Da.
Reporter: Le dădeaţi să mănânce?
Tată: Da.
Reporter: Sunt foarte slabi, arată că la 6 ani.
Tată: Aşa le e felul, nici eu nu sunt gras.
Beatrice Moșneagu, psiholog: "Unul din efectele exploatării prin muncă, constă în faptul că acest copii sunt privaţi de copilărie, se maturizează brusc şi preiau din îndatoririle adulţilor. Se dezvoltă o anxietate generalizată în structura lor, pot fi recuperaţi cu ajutor specializat, în niciun caz în sânul familiei."
În acest caz ar putea fi audiat şi proprietarul stânei unde locuiau copiii şi părinţii lor.