Copii chinuiţi şi aduşi la un pas de suicid, în centrul unde ar fi trebuit să se vindece
Tinerii nemţi internaţi în centrul din Vişeu de Sus au dat declaraţii tulburătoare în fata anchetatorilor.
Pedagogul neamț care a înființat un centru de reeducare, pentru adolescenții problemă din Germania, în Vișeu de Sus, județul Maramureș a fost reținut. După gratii au ajuns încă cinci angajați ai centrului. Soția bărbatului și un colaborator sunt cercetați sub control judiciar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chinurile la care erau supuşi tinerii în centrul din Maramureş
Toți sunt acuzați de procurorii DIICOT de trafic de persoane și lipsire de libertate. În același timp apar mărturii despre chinurile la care copiii nemţi, unii dintre ei cu afecțiuni psihice, erau supuși în centru: ar fi fost bătuți, puși să facă munci grele și închiși. Pe de altă parte, sunt și tineri care s-au vindecat de dependența de droguri în acest fel, susțin ei.
Una dintre fete, de 16 ani, care suferă de psihoză şi depresie şi a fost adusă în România ca să îşi trateze dependenta de droguri a povestit că a fost forţată să accepte un dispozitiv anticoncepţional iar alteori ar fi fost rănită în bătaie de către angajaţii căminului sau pusă să rupă aşchii de lemn cu mâinile ori să care bolovani la râu.
Din cauza chinurilor la care susţine că a fost supusă, adolescenta a încercat la un moment dat să îşi ia viaţa.
Fata le-a mai spus procurorilor şi că odată ce a ajuns în centrul din România, i-a fost întrerupt tratamentul medical pe care trebuia să îl urmeze pentru afecţiunile de care suferă şi pentru care avea reţetă.
În fata anchetatorilor şi alţi tineri au susţinut că au fost bătuţi în centru şi obligaţi la munci grele, peste puterile lor.
Un băiat de 15 ani, care a ajuns în România anul trecut - în loc să meargă la închisoare în Germania după ce comisese o infracţiune acolo - a precizat că - la un moment dat, a încercat să fugă din centru, dar a fost prins şi închis într-o cameră de pedeapsa după ce înainte a fost lovit dur, cu pumnul în spate.
Agresiunile - susţin tinerii - au fost comise de colaboratorii români ai celor doi soţi nemţi care au înfiinţat centrul dar - potrivit adolescenţilor - aceştia nu ar fi fost străini de ele. Netu, Blondu şi Jimmy sunt poreclele cu care copiii îi ştiau pe unii dintre agresori.
Ce spun psihologii despre centrul din Maramureş
Centrul din Vişeu de Sus a fost înfiinţat acum 15 ani de un pedagog neamţ împreună cu soţia lui. Aici veneau copii delincvenţi din Germania care riscau să ajungă în închisoare ori erau aveau probleme cu drogurile şi sufereau de unele afecţiuni care le provocau un comportament violent.Odată ajunşi în România, toţi urmau un program strict. Nu erau lăsaţi să comunice cu exteriorul şi făceau diverse munci - totul drept terapie.
Specialiştii susţin însă că tehnicile folosite în centrul din Vişeu de Sus erau la limită.
DANIEL DAVID, PSIHOLOG: "Când vorbeşti de tehnici de reeducare, astea trebuie făcute astfel încât să nu umilească fiindcă dacă se simte umilită, agresată, de fapt se amplifică comportamentul problematic, nu se reduce. "
Centrul din Vişeu de Sus ar fi fost verificat de mai multe ori de reprezentanţii unor autorităţi din Germania dar - până acum - nimeni nu a identificat nereguli. Copiii susţin că nu erau niciodată lăsaţi singuri cu cei care veneau în control ca să nu poată povesti prin ce trec iar familiile lor nu îi credeau când povesteau că sunt bătuţi.
Centrul pedagogului neamţ avea aviz de funcţionare de la Ministerul Muncii. Iar ministrul a cerut acum să se verifice dacă instituţiile care trebuiau să controleze activitatea căminului şi-au făcut treaba.
Ambasada Germaniei a fost anunţată despre situaţia de la Vişeu de Jos. Patru dintre copiii internaţi în centru au fost luaţi în grijă de Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş, până când vor ajunge în ţara rudele lor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: centru, copii, germania, diicot, ferma, sclavie, valea vinului, munca fortata, viseu de sus, dezintoxicare,
Dată publicare:
29-08-2019 07:52