Copii in scaun cu rotile, trimisi in tabara la o cabana fara lift sau rampe de acces. "Nici nu avem cum sa ajungem acolo"

Ultima actualizare: 13-08-2016 03:14

Situatie revoltatoare in Brasov: Directia Judeteana de Tineret si Sport a vrut sa trimita mai multi copii cu dizabilitati in tabara, la o cabana fara rampe de acces si fara lift.

Luati la intrebari, angajatii statului care si-au batut joc de cei mici au ridicat din umeri si au sustinut ca nu stiau situatia reala. Parintii au refuzat sa-si trimita copiii intr-un loc nesigur, unde viata lor este in pericol.

Se vede cu ochiul liber ca pensiunea din Predeal nu este pregatita pentru persoanele cu dizabilitati. Se afla la capatul unui drum pietruit, accesul se face pe o alee ingusta, iar in interior nu sunt rampe pentru cei cu handicap sever. La camerele aflate la etaj se ajunge doar pe scari, desi tabara a fost organizata pentru copii cu diverse afectiuni locomotorii, iar peste toate domneste o mizerie crunta.

Simona Mailat, mama unui copil: "Eu nu am refuzat aceasta tabara, deci sa fiu bine inteleasa, am spus nu sunt conditii adecvate pentru acesti copii cu dizabilitati din Brasov."

Conducerea Directiei Judetene de Tineret si Sport din Brasov sustine ca nu a stiut ca printre beneficiari sunt si copii cu handicap grav, desi pentru a-i putea trimite in tabara, parintii au depus dosare consistente.

Reporter: "Din iunie nu ati avut timp sa va uitati pe dosare?"
Directoare, angajati directive: "Atunci au inceput sa depuna dosarele, probabil, da..."
Reporter: "Din iunie s-au depus..."
Parinte: "Si spuneti ca nu stiti ce copii sunt?"
Directoare, angajati directive: "Nu, dar eu va spun ca nu stiam ca sunt si copii in scaune cu rotile, acum sincer va spun."
Reporter: "Din iunie nu ati avut timp sa va uitati pe dosare?"
Directoare, angajati directive: "Pai nu am stiut."
Parinte: "Dar scrie clar ca are handicap grav."
Parinte: "Nu au avut timp. Deci nu au avut timp sa se ocupe
de asa ceva."

Parintii care au avut curajul sa ceara explicatii reprezentantilor Directiei Judetene de Tineret si Sport Brasov spun ca au fost amenintati cu excluderea din alte tabere drept pedeapsa, mai ales in cele dorite de toti: pe litoral.

Mona Schitelea, mama unui copil: "Dosarele pe sub mana, nu stiu ce s-a facut si..."
Reporter: "Ce credeti, mai mergeti in tabara?"
Mona Schitelea: "Noi speram."
Reporter: "Pai nici dosarele nu au fost analizate."
Mona Schitelea: "Am mai fost si in septembrie si sa speram ca macar in septembrie sa ne ducem."

Acest barbat a fost in ultimii ani cu fata lui pe litoral. Spune ca nicaieri nu au fost conditii perfecte insa parintii erau multumiti de bucuria copiilor de a vedea marea. Acum insa nu poate sa accepte conditiile de la tabara din Predeal.

Ion Mitan: "Nici nu avem cum sa ajungem acolo. E foarte greu sa ajungi cu ei ca nu e ea singura fata, sunt mai multi, sunt pe carucioare, cu handicap grav."

Parintii au facut reclamatii la Ministerul Tineretului si Sportului si la Avocatul Poporului.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO