Copii bolnavi de cancer din România sunt tratați în condiții dezolante. Cum pot fi ajutați
Pentru copiii veniţi la tratament, în secția de oncologie a Spitalului Marie Curie din Capitală, Asociația Dăruiește Viață ridică o nouă clădire.
Aici se va muta o parte din vechiul spital și, datorită celor care donează pentru acest proiect, vor începe în curând lucrările la o a doua clădire.
La final de an, firmele pot redirecţiona 20 la sută din impozitul pe profit sau pe venit pentru o cauză nobilă.
Pe marginea unui pat, cu o branulă în mână, Nicoleta se străduieşte din toate puterile să oprească lacrimile care curg şiroi din ochii mamei.
Această scenă tulburătoare este obişnuinţă aici, în secţia de neurochirurgie din spitalul Marie Curie.
Nicoleta are 6 ani. Nu ştie că bubiţa despre care vorbeşte este cauza pentru care medicii au oprit-o de urgenţă în spital. Diagnosticul: tumoare pe creier.
A fost cazată împreună cu mama în salonul 2, alături de alţi 2 copii, cu două mame.
Şi în curând un alt copil, însoţit de un adult vor ocupa patul liber de lângă perete. Adică, vor fi 8 persoane într-un spaţiu de doar câţiva metri pătraţi.
De marți, şederea Nicoletei aici se măsoară în săptămâni, luni, poate chiar ani. Mama primeşte instructajul de la colegele de salon.
Secţia de neurochirurgie funcţionează pe un spaţiu de doar 70 de metri pătraţi. Cât un apartament împărţit în 4 saloane, un hol şi un spaţiu strâmt în care medicii şi asistentele fac tratamente şi birocraţie.
Sorin Târnoveanu, medic: „O toaletă care e la toţi pacienţii, nu e în regulă, şi sunt spaţiile mici. Am avea nevoie de o sală de mese unde să mănânce pacienţii, o sală de joacă, o sală de întâlnire."
Fiecare poveste din acest loc este tulburătoare. Andreea a fost un copil perfect sănătos. De un an şi jumătate nu se mai poate mişca şi abia dacă reuşeşte să articuleze un cuvânt.
Aceşti copii ar trebui să îşi ducă bătălia pentru viaţa în alte condiţii. Fiecare ar trebui să stea într-un salon separat pentru a nu fi deranjat de ceilalţi. Nicoleta se uita pe geam la muncitorii care dau de zor în clădirea din faţa ferestrei.
Este spitalul pe care Asociaţia Dăruieşte Viaţă îl ridică pentru ei, un spital pornit în principal pentru copiii cu probleme oncologice, dar în care un etaj întreg va fi destinat secţiei de neurochirugie.
În noua clădire vor fi saloane cu singur pat, cu toaleta şi duș, cu multe spaţii de joacă şi locuri în care părinţii să îşi tragă sufletul.
Spitalul este ridicat din banii donaţi de români. Va fi gata în 2021. Iar după aceea se va porni ridicarea unui alte clădiri în care vor fi mutate şi restul secţiilor din actualul spital, care este vechi.
Oana Gheorghiu, vicepreşedinte Asociaţia Dăruieşte Viaţa: „La propunerea medicilor am început să ne gândim cum vom face încă o clădire, nu mai putem trata copii în condiţiile din secolul trecut."
Noi toţi putem ajuta acest proiect! Până la sfârşitul anului, firmele pot redirecţiona 20 la sută din impozitul pe profit sau pe venit către Asociaţia Dăruieşte Viaţa. Procedură este uşoară.
În plus, cu un SMS la 8864, cu mesajul "spital", puteţi contribui cu 4 euro pe lună la povestea care se construieşte în curtea spitalului Marie Curie. Găsiţi toate informaţiile pe www.daruiesteviata.ro