Constanta toaca bani cu un referendum inutil despre o reorganizare teritoriala inexistenta
Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, sustine ca decizia Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean de prelungire a procesului electoral pana la ora 21.00 este una abuziva.
Acesta a mai spus ca va face plangere penala impotriva membrilor Biroului care au luat aceasta decizie.
Referendumul organizat la Constanta pe tema desfiintarii judetului si care urma sa se incheie la ora 20.00 a fost prelungit cu o ora, la solicitarea PSD si PNL, care au motivat ca exista sectii de votare unde oamenii stau la coada.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La Constanta, autoritatile s-au pripit si au facut, pentru prima data in tara, un referendum privind reorganizarea administrativa. Asta desi legea privind infiintarea regiunilor de dezvoltare nu este nici macar finalizata.
Peste 600.000 de constanteti cu drept de vot au fost invitati la urne.
In ceea ce priveste prezenta la vot nu exista deocamdata nici o estimare oficiala pentru ca reprezentantii Directiei de Statistica din Constanta nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor pentru ca spun ei nu au fost instiintati de Institutul National de Statistica. Avand in vedere ca angajatii de la Statistica sunt si cei care trebuie sa valideze numaratoarea buletinelor, nu este exclusa posibilitatea ca votul sa fie anulat
Surse neoficiale spun ca la ora 16 prezenta la vot era undeva pana la 30 la suta, la nivelul intregului judet
Angajatii Serviciului de Evidenta a Populatie sunt cei care vor ajuta la numaratoarea voturilor.
Fara sa stie exact pentru ce vin la vot, primii care au intrat in sectii au fost batranii.
Unii dintre cei care au mers la vot habar nu aveau ca proiectul privind reorganizarea administrativ teritoriala a tarii nici macar nu a fost inregistrat, discutat si adoptat de Parlament.
Pentru organizarea referendumului, consilierii judeteni ai opozitiei au alocat doua milioane de lei, iar autoritatile sustin cu convingere importanta lui.
Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie ca jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor sa se prezinte la urne. Scrutinul are loc in baza unei hotarari votata in iunie de consilierii judeteni PSD si PNL, dupa ce reprezentantii PDL au lansat tema reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii.
Hotararea Consiliului Judetean a fost atacata apoi in instanta de catre prefect, insa Curtea de Apel Constanta a respins, in octombrie, actiunea acestuia.