Constanta: Profesoarele acuzate ca au luat mita la Bacalaureat au fost condamnate cu suspendare

Ultimul update: Vineri 22 Noiembrie 2013 01:21
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2013 20:06
Categorie: Social
BACALAUREAT 2013

Profesoarele din cadrul comisiei de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Leonida" din Constanta, prinse dupa ce au primit cate 200 de lei mita pentru a-i lasa pe candidati sa copieze, au fost condamnate la 5 luni de inchisoare cu suspendare.

Magistratii Tribunalului Constanta le-au condamnat pe Maria Tutuianu si Gabriela Lefter, cadre didactice supraveghetoare la sesiunea august - septembrie 2013 a examenului de bacalaureat, la cinci luni de inchisoare, pentru infractiunea de luare de mita, si au dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata unui termen de incercare de doi ani si cinci luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Elevul care a dat efectiv banii, Cornel Ciaciru, acuzat de dare de mita, a fost si el condamnat la doua luni de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind, in cazul lui, de doi ani si doua luni.

De asemenea, judecatorii au decis confiscarea de la Maria Tutuianu si Gabriela Lefter a cate 200 de lei de la fiecare, reprezentand sumele ce au facut obiectul luarii de mita si i-au obligat pe cei trei inculpati la plata a cate 1.280 de lei, fiecare, reprezentand cheltuieli judiciare. Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, la data de 26 august, cu ocazia sustinerii examenului de bacalaureat la Limba si literatura romana in centrul de examinare organizat la Liceul "Dimitrie Leonida" din Constanta, Maria Tutuianu si Gabriela Lefter, cadre didactice supraveghetoare, au pretins si primit, in doua randuri, suma totala de 400 de lei, stransa de la sase candidati.

Banii au fost dati de catre Cornel Ciaciru, unul dintre cei sase elevi, fiind lasati pe catedra inveliti in servetele nazale. In schimbul banilor, cele doua cadre didactice urmau sa-i lase pe candidati sa copieze sau chiar sa-i ajute in rezolvarea subiectelor.

La un moment dat insa o eleva a fost surprinsa copiind de catre alt profesor supraveghetor si a fost eliminata din examen, iar apoi a sesizat organele de urmarire penala despre faptele de coruptie comise. Fata de eleva care a denuntat coruptia, procurorii au dispus solutia de neurmarire penala, "intrucat sesizarea organelor de urmarire penala despre o fapta de dare de mita inainte de sesizarea in alt mod a acestora constituie cauza de nepedepsire pentru denuntator".

De asemenea, si ceilalti patru candidati care au dat mita la examen au fost scosi de sub urmarire penala, dar au fost amendati cu cate 1.000 de lei. Cele doua cadre didactice au fost sanctionate si de catre Inspectoratul Școlar Constanta pentru ca au permis fraudarea examenului, prin desfacerea contractului de munca, decizie intrata in vigoare din 25 octombrie.

BACALAUREAT 2013 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori