Consiliul Europei: Feriti-va de dispozitivele wireless

Ultima actualizare: 31-07-2012 04:20

Cu riscul sa ii vedeti suparati, nu lasati telefoanele mobile pe mainile copiilor. Sfatul vine de la expertii din Consiliul Europei care se arata impotriva folosirii oricarui dispozitiv fara fir in spatiile publice, dar mai ales in scoli.

Concret, ei recomanda statelor membre sa interzica celularele in salile de curs si sa renunte la reteaua wireless din laboratorul de informatica.

In viziunea Comisiei de Mediu, Agricultura si Afaceri Regionale din cadrul Consiliului Europei, orice aparat care functioneaza fara fir poate fi problematic. Indiferent ca este vorba despre mobil, routerul de net, radarul sau monitoarele de supraveghere din camerele copiilor. Fireste, conteaza intensitatea expunerii.

"Mai ales in cazul tinerilor care folosesc celularul inainte de varsta de 20 de ani, riscul este de 4,9 ori mai mare de a avea tumori cerebrale dupa 10-15 ani de utilizare a celularului. Exista insa si alt gen de probleme: de pilda dificultati de concentrare, de memorie, de somn", a explicat Jean Huss, membru in Comisia de Mediu din cadrul Consiliului Europei.

Asta arata studiile independente invocate de specialistii europeni. Oficial nu exista insa studii clinice de lunga durata.

Oricat de mult ne-am bucurat ca retelele de wireless s-au extins chiar si in parcuri si practic avem acces la internet la orice ora pe o raza de 100 de metri, macar in spatiile publice unde exista copii si adolescenti, cum sunt scolile, recomandarea este sa se foloseasca accesul la Internet prin cablu.

Asta nu i-ar afecta prea tare pe scolari. Daca este vorba insa si de restrictionarea telefoanelor mobile, problema devine serioasa.

Parerile sunt impartite la nivelul celor care iau decizii. "Ideea e sa eliminam expunerea inutila, deci aceasta recomandare e binevenita", spune Violeta Calota, fizician la Institutul National de Sanatate Publica. Pe de alta parte, insa, operatorii mobili din Romania spun ca ramane de vazut daca statele membre vor lua in considerea recomandare Consiliului Europei, pentru ca aceasta institutie nu poate impune nimic.

Raportul va fi dezbatut in plenul adunarii parlamentare la sfarsitul lunii.

Citeste si:

Printul Charles, rupt din Morometii: a dat cu coasa si a mancat in sura

DNA Iasi: Camerele de spionaj de la CJ Iasi erau ale noastre

Gene extraterestre gasite in ADN-ul oamenilor. Le-a 'plantat' cineva

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO