DNA Iasi: Camerele de spionaj de la CJ Iasi erau ale noastre

Dată publicare: 18-05-2011 14:32
Dată actualizare: 10-04-2012 19:06


Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca a existat autorizatie din partea unui judecator pentru amplasarea camerelor de luat vederi la Consiliul Judetean Iasi. Actualmente se fac acte premergatoare urmarii penale privind suspiciuni de coruptie. 

Vicepresedintele CJ Iasi Constantin Adascalitei, membru PSD, a declarat ca a fost chemat la sediul DNA Iasi, impreuna cu celalalt vicepresedinte al institutiei, liberalul Victor Chirila.

Acesta a declarat insa ca nu cunoaste motivele pentru care trebuie sa apara in fata procurorilor.

"Curios, cei de la DNA Iasi ne-au sunat exact in timp ce discutam cu jurnalistii pe tema camerelor de luat vederi descoperite in birourile noastre. Nu cunoastem motivele. Vom merge cu avocatii, sa vedem daca exista vreun denuntator. Nu stim dacă acele camere au fost puse cu stiinta DNA, si nici daca exista vreun mandat pentru asta", a declarat pentru vicepresedintele CJ Iasi, Constantin Adascalitei.

Va reamintim, un scandal fara precedent a izbucnit astazi la Consiliul Judetean Iasi. Vicepresedintele CJ, liberalul Victor Chirila, sustine ca a descoperit in biroul sau si al celuilalt vicepresedinte, Constantin Adascalitei (PSD) camere de luate vederi, ascunse.

Aceste camere de luat vederi ar fi fost ascunse in interiorul peretilor, fara ca cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Iasi sa aiba habar.

Chirila sustine ca a facut aceasta descoperire marti dupa-amiaza. Camera de luat vederi era de dimensiuni mici si fusese instalata in perete, deasupra usii din biroul sau.

"Stateam la birou si am vazut o culoare mai ciudata pe perete a varului de deasupra usii. M-am dus sa vad despre ce e vorba si am descoperit o camera de luat vederi, legata la doua fire. Am discutat apoi cu celalalt vicepresedinte al CJ, Constantin Adascalitei si am descoperit ca si in biroul sau e montata o astfel de camera. La el in birou se putea observa praf de var pe jos", a afirmat Victor Chirila.

El a mai spus ca a sesizat Politia, care urmeaza sa declanseze o ancheta in acest caz.

"Vrem sa stim cine ne urmareste si de ce. Eu, unul, oricum am atributii putine la CJ, deci nu umblu cu bani sau contracte, si nici nu semnez hartii. Inainte de sedintele de consiliu, la mine in birou se aduna consilierii liberali pentru a discuta strategia pentru intrunirile respective. E vorba de persecutie politica. Aici nu e unitate militara, ci institutie publica", a mai spus Chirila.

El a declarat ca nu poate acuza pe nimeni in acest caz, adaugand ca nu este normal sa fie urmarit ca intr-un "stat securist".

In schimb, presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, a declarat ca este amuzat de aceasta poveste, precizand ca va contacta organele in drept pentru a vedea despre ce este vorba. "Ma amuza copios intreaga poveste. Nu stiu despre ce e vorba. Sa vedem cine le-a pus. Voi contacta organele in drept", a spus Simirad.

Politia si-a declinat competenta

Oamenii legii spun insa ca acest caz nu este de competenta lor. Victor Chirila, vicepresedintele CJ Iasi spune ca a sesizat Politia Iasi, miercuri, la ora 13.15, in legatura cu aparatura video descoperita atat in biroul sau, cat si in biroul celuilalt vicepresedinte al institutiei Constantin Adascalitei.

"Cum se poate asa ceva? Cum sa nu vina Politia? Prima data am anuntat telefonic Politia, la ofiterul de serviciu, la ora 13.15. Daca descoperi la tine acasa ca a intrat cineva, fara ca tu sa ai habar, nu anunti prima data la Politie?", a afirmat Victor Chirila. El a precizat ca, pana la ora 15.00, niciun reprezentant al vreunei institutii a statului nu a venit la CJ pentru a incepe o ancheta in acest caz.

"Deocamdata, nu am depus nicio plangere. Dupa-amiaza (n.r. - miercuri), ma intalnesc cu avocatul si vom stabili ce pasi vom urma", a afirmat Victor Chirila. Pe de alta parte, prtatorul de cuvant al Politiei judetului Iasi, Madalin Taranu, a declarat ca "situatia" de la Consiliul Judetean Iasi, unde au fost descoperite camere de luat vederi in peretii birourilor vicepresedintilor institutiei, nu este de competenta Politiei, ci a altor institutii precum Parchet sau SRI.

"Nu e de competenta noastra situatia de la CJ. Sunt alte institutii care ar trebui sa faca verificari, precum Parchet sau SRI", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Politiei judetului Iasi, Madalin Taranu.


VIDEO PROTVPLUS.RO