Medici: Folositi creme cu protectie UV. Riscul de cancer de piele e mare

Ultima actualizare: 09-10-2012 05:29

Aproape 3.000 de cazuri care risca sa se transforme la un moment dat in cancer de piele au fost depistate astazi, cand toate clinicile dermatologice din tara au facut teste gratuite.

Medicii spun ca a fost din pacate un interes de moment. Cei mai multi romani se expun in continuare la soare, fara sa se gandeasca la protectie. Asta desi exploziile solare sunt tot mai dese si tot mai periculoase.

Cei care stiu ca au avut alergii solare pot afla cum se pot pazi sezonul acesta, printr-un test rapid cu lumina UV, care dureaza un minut. Medicul va spune apoi ce grad de protectie solara va e necesar.

"Obligatorie!" Asa definesc dermatologii folosirea cremei solare. Cine nu are timp de testul oficial isi poate afla factorul optim dintr-un tabel, in functie de culoarea de piele si ochi si de cate minute trec pana apare arsura la plaja. Si n-ar fi rau sa facem toti acest lucru cat mai curand. Astronomii avertizeaza ca activitatea solara impune, pentru populatie, vigilenta maxima in urmatorii doi ani.

In fata acestui asediu cu ultraviolete, cea mai sigura atitudine este preventia.

Medicii spun sa nici nu scoatem copiii din casa fara a le proteja fata cu o pelicula fina de crema cu factor 50. Pe termen lung, efectele pot fi dramatice. Fapt demonstrat de testele de azi facute pe adulti.

Un melanom depistat precoce are 97% sanse de vindecare. Dupa 5 ani, riscul de deces prin cancer de piele este peste 80%. Din fericire, totul se face fara dureri, in mai putin de 10 minute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO