Conditiile deplorabile in care vor invata 25% dintre elevii Romaniei. Ce explicatii dau autoritatile


Ultimul update: Marti 17 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Sambata 14 Septembrie 2013 19:40
Categorie: Stiri Sociale

In total, doua milioane si jumatate de copii merg de luni la scoala, insa doar trei sferturi dintre ei vor intra in clase curate, cu mobilier decent.

Restul vor invata tot in cladiri vechi si insalubre, camine culturale sau scoli renovate doar pe hartie, unde, fireste, nici un oficial nu va fi prezent la ceremonia de deschidere a anului scolar.

La Movila Banului, in Buzau, banii pentru renovarea scolii s-au terminat. In ultimii ani cladirea a fost reparata cu viteza melcului. Peretii exteriori au fost izolati, iar tamplaria este noua, dar dupa ce s-a schimbat si acoperisul muncitorii au plecat.

Nici una din cele 5 scoli ale comunei nu are autorizatie sanitara de functionare. Iar in tot judetul sunt 220 de unitati de invatamant in aceasta stare.

Situatia este si mai grava la Corni Albesti, in Vaslui. 200 de elevi se uita de doi ani la scoala lor cea noua, pentru care autoritatile nu au inca 300 de mii de lei, cat le-ar trebui sa puna parchet si utilitati. Asa ca au improvizat o scoala intr-o casa veche de o jumatate de secol, fara fundatie, cu peretii crapati.

Ar fi nevoie de un miliard de lei pentru a pune in ordine toate scolile din tara, conform unui studiu facut anul trecut. Cu toate acestea, singura suma alocata de Guvern de la bugetul de stat in 2013 pentru reparatii a fost de 80 de milioane de lei, in aprilie, potrivit Monitorului Oficial. Unii edili sustin insa ca nu au primit nimic.

Scoli care pot fi considerate drept pericol public sunt cu sutele si in Olt, Bistrita-Nasaud sau Cluj. Dupa doua decenii in care fiecare inceput de an scolar a adus aceleasi declaratii politice sforaitoare, avem peste 2200 de scoli in care, potrivit legilor Romaniei, nu se poate invata carte, iar sanatatea copiilor este pusa in pericol in fiecare moment.

VIDEO PROTVPLUS.RO