Concert de muzica de Mozart si Beethoven pentru bebelusii nascuti prematur. Initiativa medicilor din Baia Mare

Dată publicare: 28-10-2014 18:19
Dată actualizare: 31-10-2014 00:02


Un concert inedit de muzica clasica a avut loc la Spitalul Judetean din Baia Mare. Bebelusii nascuti prematur acolo au fost rasfatati marti cu Mozart si Beethoven.

Patru elevi de la Liceul de Arta au cantat pentru ei. Medicii spun ca muzica ii calmeaza pe prunci si ii ajuta sa ia in greutate.

Sectia de Neonatologie a Spitalului Judetean Baia Mare a rasunat de muzica interpretata impecabil la vioara, flaut, oboi si clarinet. Copiii au vrut sa confirme un studiu care spune ca muzica lui Mozart, de exemplu, ii ajuta pe nou-nascuti sa castige in greutate si sa fie mai puternici. Asta pentru ca bebelusii sunt mai calmi si consuma mai putina energie.

Sorina Pintea, managerul Spitalului Judetean Baia Mare: "Americanii au facut niste experimente prin care au demonstrat ca terapia prin muzica ar avea efecte benefice asupra nou-nascutilor nascuti prematur. Efectele benefice sunt asupra somnului si asupra modului de alimentatie al bebelusilor."

Cei sase prunci au ascultat incantati si pareau ca zambesc.

Laura Veronescu, sefa sectiei Neonatologie, Spitalul Judetean Baia Mare: "Din reactiile lor am observat ca majoritatea s-au linistit si s-au relaxat sub efectul muzicii. Cei nascuti sub termen, care sunt mici si ca varsta de sarcina si greutate, au si ei au reactii de calmare si de relaxare sub efectul muzicii."

"A fost foarte bine. Bebelusilor le-a placut cum am cantat, iar daca ar fi putut sa vorbeasca, mi-ar fi zis daca a fost bine sau rau", spune una din eleve.

"Mi se pare foarte buna ideea. De mic, din burta mamicii,  l-am obisnuit cu muzica clasica", spune un tata.

Spitalul Judetean Baia Mare este la a doua experienta de acest gen, primul concert fiind organizat in vara acestui an.


VIDEO PROTVPLUS.RO