Deputatii au adoptat cresterea indemnizatiilor pentru mame, de la 1 iulie. Concediu cu plata pana la 2 ani si plafon eliminat
Vesti bune pentru cei care isi doresc copii. Indemnizatia pentru cresterea bebelusului va fi calculata la 85% din veniturile parintelui care decide sa stea acasa, indiferent de suma castigata de acesta.
Plafonul a fost eliminat. Pot beneficia de concediul de doi ani si mama si tatal. Legea care prevede acest lucru a fost votata miercuri in Camera Deputatilor. Parlamentarii sustin ca exista banii necesari pentru ca doar 3% dintre parinti, au venituri peste plafonul de pana acum.
Cu 263 de voturi pentru, deputatii au spus DA pentru ca mamele, sau tatii dupa caz, sa poata sa stea doi ani acasa cu o indemnizatie de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni, indiferent care sunt acestea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La un salariu de 8.000 de lei, de pilda, parintele va primi o indemnizatie de 6.800 de lei si nu de 3.400 la cat era plafonata pana acum. Masura ar putea incuraja natalitatea in randul femeilor de cariera, foarte bine platite, care pana acum au amanat momentul in care vor aduce pe lume un copil, pe motiv ca nu poti creste un bebelus cu bani putini.
Alina Ciohoi, mama: "Cele care avem salarii foarte mari si platim taxe enorme adunate in foarte multi ani, pana in momentul in care ramanem insarcinate, nu eram motivate deloc sa ramanem acasa sa ne crestem copiii."
Tot potrivit noului proiect, indemnizatia minima va creste de la 600 la o mie de lei. Iar cine va decide sa se intoarca la munca inainte de cei 2 ani, va primi un stimulent de insertie de 500 de lei lunar, peste salariu.
Noua lege se aplica si in cazul celor care se afla acum in concediu pt cresterea copilului in varsta de 1 an, dar si pentru cei care sunt in concediu fara plata pana cand copiii lor implinesc 2 ani.
Potrivit ministerului Muncii in 2015 numarul mediu de beneficiari lunari a fost de 138.537 de persoane. Dintre acestea insa, doar 4.431 au beneficiat de suma maxima. Asta inseamna ca din totalul parintilor aflati in concediul de crestere a copilului , putin peste 3% ar urma sa primeasca sume mai mari de 3.400 de lei.
Reactia guvernului a ramas aceeasi.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului: "Guvernul considera ca aceasta initiativa de a sprijini natalitatea este una de maxim interes in Romania si Guvernul, la randul sau, se gandeste la o serie de programe, pentru ca acest proces nu poate fi sustinut doar printr-o initiativa unica, punctuala. (...) In privinta acestei legi, toata discutia se pune in gasirea surselor de finantare. Asteptam precizari in legatura cu aceste surse de finantare, pentru ca, evident, este datoria celor care fac acest proiect de lege sa vina cu sursele de finantare, pentru ca suntem intr-un cadrul bugetar extrem de strans. Deficitul asumat de Guvern prin votul Parlamentului - si as sublinia acest lucru - este de 2,95 la final de an. Este un deficit foarte strans, care lasa extrem de putina marja de manevra".
Daca va fi promulgat de Klaus Iohannis, proiectul va intra in vigoare de la 1 iulie 2016.