Procedurile pentru adoptiile interne si internationale, simplificate de Guvern. Ce indemnizatii vor primi parintii
Vesti incurajatoare pentru cei care planuiesc sa adopte un copil mai mare de 2 ani. Viitorii parinti ar putea beneficia de un concediu pentru integrarea minorului in familie si de o indemnizatie lunara.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a legii, adoptat miercuri de Guvern. Odata cu schimbarea legislatiei, adoptia ar urma sa fie incheiata mai repede.
Au trecut aproape doi ani de cand Tasica si sotul ei l-au adus in casa lor pe Ionut, pe care parintii naturali nu l-au mai vrut. L-au infiat la varsta de un an si 9 luni. Iar mama adoptiva s-a intors la serviciu cand cel mic a implinit 2 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tasica Teaca, mama adoptiva: "Era nevoie sa ne acomodam, sa ne obisnuim cu casa. Erau necesare mai multe luni de stat acasa."
Acum, regulile se vor schimba.
Guvernul a adoptat un proiect de modificare a legii adoptiei, prin care parintii care infiaza un copil mai mare de 2 ani pot beneficia de un concediu pentru integrarea lui in familie de maximum 90 de zile. In plus, vor avea dreptul la o indemnizatie lunara de 3.400 de lei, daca realizeaza venituri impozabile.
Indemnizatia se va acorda 3 luni. In cazul copiilor mai mici de 2 ani adoptati, mamele vor beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, la fel ca femeile care nasc.
Dupa modificarile adoptate de Guvern, adoptia va fi incheiata mai repede. Durata de apel in instanta va fi redusa de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecata va fi in 15 zile de la inregistrarea cererii. In plus, pentru judecarea cererilor de incredintare in vederea adoptiei nu va mai fi necesara citarea partilor.
Daca parintii naturali sunt chemati de doua ori in instanta si nu se prezinta, copilul va fi declarat adoptabil. La fel si daca ei sau rudele de pana la gradul al patrulea nu pot fi gasiti, dupa o perioada de 6 luni de la intrarea copilului in sistemul de asistenta sociala.
Persoanele care vor sa adopte un copil vor avea dreptul la timp liber in limita a 40 de ore pe an pentru a se ocupa de acest proces, fara sa le fie taiat din salariu.
Termenele vor fi reduse si in cazul adoptiilor internationale. Un copil va putea fi infiat dupa un an de la deschiderea procedurii si nu dupa doi, asa cum se intampla in prezent.
Legea va intra in vigoare cel mai probabil anul viitor. In Romania sunt acum peste 4.000 de copii care ar avea nevoie de o familie.