Parintii care adopta un copil mai mare de 2 ani ar putea primi un concediu de 3 luni. La cat poate ajunge indemnizatia lunara
Romanii care vor sa adopte un copil mai mare de 2 ani ar putea beneficia de un concediu pentru integrarea minorului in familie si de o indemnizatie lunara.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a legii adoptiei, adoptat de Comisia pentru munca din Camera Deputatilor.
Multi dintre cei care cresc un copil luat din orfelinat s-au plans ca sunt nevoiti sa se intoarca la serviciu inainte ca cel mic sa apuce sa se obisnuiasca in noua sa familie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Era speriata, foarte speriata...mama, nu pleca, nu ma lasa... o temere reala de parasire", spunea Simona Czudar, mama adoptiva.
"Era nevoie sa ne acomodam, sa ne obisnuim cu casa...era necesar mai multe luni de stat acasa", spune si Tasica Teaca, mama adoptiva.
Iata si motivul pentru care autoritatile vor in sfarsit sa schimbe legea.
In proiectul initial de modificare a legii adoptiei se vorbea despre un concediu de cel mult 3 luni pentru integrarea copilului mai mare de 2 ani in familie. In varianta adoptata de Comisia pentru munca din Camera Deputatilor, concediul a crescut la un an. In plus, parintii vor avea dreptul la o indemnizatie lunara de 1.700 de lei, daca realizeaza venituri impozabile.
In cazul copiilor care au mai putin de 2 ani, mamele vor beneficia de concediu si de indemnizatie la fel ca femeile care nasc. Proiectul de modificare a legii simplifica si procedura adoptiei.
"Se reduce termenul de la un an la 6 luni in care se realizeaza demersurile de cautare a parintilor sau rudele pana la gradul IV. Atestatul de familie adoptatoare, i se prelungeste valabilitatea de la un an la doi", spune Gabriela Coman, presed. ANPDCA.
In plus, persoanele care vor sa adopte un copil vor avea dreptul sa-si dedice 40 de ore pe an pentru a se ocupa de acest proces, fara sa piarda bani din salariu. Proiectul urmeaza sa fie supus in curand votului in plenul Camerei Deputatilor.
Aceste modificari la legea adoptiei vin sa le completeze pe cele din 2012. Atunci, in urma campaniei Stirilor ProTV "Vreau si eu parintii mei", s-a scurtat timpul pana la care copiii parasiti sunt declarati adoptabili pana la o luna in cazul celor lasati in spatii publice. In plus, li s-a dat sansa romanilor stabiliti in strainatate sa infieze si ei un copil. In Romania sunt acum peste 4.000 de suflete nevinovate care ar avea nevoie de o familie.