Schimbari importante privind indemnizatia de crestere a copilului: plafon maxim eliminat si stimulent de revenire
Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Totodata, indemnizatia va fi acordata pana cand copilul implineste doi ani.
Vesti nesperate pentru femeile care vor sa devina mame. Plafonul maxim al indemnizatiei de cresterea copilului, de 3.400 de lei, ar putea fi eliminat.
Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a adoptat de Ziua Femeii un proiect prin care mamele sau tatii, dupa caz, ar putea primi 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, daca stau acasa dupa nasterea copilului.
Ca sa se aplice insa, proiectul trebuie sa treaca de plenul Camerei Deputatilor, saptamana viitoare. Modificarile ar putea intra in vigoare de la 1 iulie.
Desi ministrul Muncii s-a opus, Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a decis sa elimine plafonul maxim. Efortul bugetar ar fi mic, spun parlamentarii, pentru ca, potrivit estimarilor, sunt cateva mii de mame si tati care ar urma sa primeasca bani in plus dupa eliminarea plafonului maxim.
Astfel, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani si timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.
Deputatii din Comisia pentru munca au stabilit, de asemenea, ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nasterii copilului.
Indemnizatia minima nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizatia pentru cresterea copilului a fost eliminat.
A fost eliminata si optiunea pentru mame de a sta acasa un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasa pana cand copilul implineste doi ani.
"Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere", mai prevede proiectul de lege.
Potrivit acestuia, persoanele care se intorc la munca inainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru cresterea copilului beneficiaza de veniturile supuse impozitarii, adica de salarii, la care se adauga un "stimulent de insertie", in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minima garantata.
Masura ar putea incuraja insa natalitatea in randul femeilor de cariera, foarte bine platite, care pana acum au amanat momentul in care vor aduce pe lume un copil, de teama ca nu le ajung banii.
Reporter: "Cu cat ar putea creste nr beneficiarilor?
Ana Maita, Asoc. Mame pentru Mame: “Noi credem ca undeva in jur de 20% in urmatorii 2 ani. S-ar putea sa vedem o crestere a numarului de tati care intra in concediu de crestere a copilului. Nu as vrea sa limitam discursul doar la nivelul femeilor corporatiste, orice femeie cu nivel de venit mai mare se vor putea bucura in sfarsit de aceasta prevedere legislativa care pune capat unei discriminari."
In prezent, 6 din 10 romance se intorc la munca inainte ca pruncul lor sa implineasca un an, arata un studiu recent. Este si cazul Mihaelei.
Mihaela Galopol, mama: "Nu m-as fi descurcat, tocmai de aceea ma intorc. Cei 1200 timp de 2 ani in niciun caz nu ne-ar fi ajuns."
Tocmai de aceea, legea actuala a fost considerata nedreapta de deputatii din comisia de munca. Parintii primesc in prezent maximum 3400 de lei pe luna in primul an de crestere a copilului, si nu mai mult de 1200 de lei pe luna, pentru al doilea an. Aceste sume au fost eliminate de deputati. Decizia finala va fi luata insa saptamina viitoare cand plenul Camerei Deputatilor va hotari daca cei care stau acasa cu copiii trebuie sa primeasca 85 la suta din veniturile realizate in ultimele 12 luni.
In prezent, primesc indemnizatie de crestere a copilui peste 137 de mii de persoane, majoritatea femei.