Orasul din Romania in care lenea a invins foamea. "Te pune in toate mizeriile sa muncesti, mie una nu imi convine"
Merita sa muncesti pentru o portie gratuita de mancare? Nu, au raspuns hotarati sute de cetateni din Ploiesti, care au renuntat la hrana oferita de Primarie, la cantina de ajutor social, daca trebuie sa munceasca.
S-a ajuns in aceasta situatie, dupa ce autoritatile i-au anuntat ca trebuie sa lucreze 5 zile, la spatiul verde, in schimbul ratiei.
Florica Dima, in varsta de 42 de ani, a incercat sa ii convinga pe cei de la asistenta sociala ca munca in schimbul portiei de mancare nu i se potriveste.
Florica Dima: "Eu i-am zis ca mi-e rau, sunt bolnava si a zis ca nu te duci asa si muncesti. E greu, te pune in toate mizeriile ca sa muncesti, mie una nu imi convine"
Si sotii Nicolae care au de crescut 10 copii catalogheaza drept incorecta aceasta decizie a Primariei.
Costel Nicolae: ''Eu as spune sa nu mai munceasca oamenii. Asta e o mancare care spune sa ii ajute pe oameni, oameni saraci, amarati, pai sa nu mai munceasca oamenii"
Sunt sute astfel de cazuri numai la Ploiesti. Oamenii au renuntat la mancarea in valoare de 360 de lei lunar numai ca sa scape de cele 5 zile de munca in folosul comunitatii.
Dan Dinu, director ASSC Ploiesti: ''Am constatat ca de la inceputul anului si pana in prezent, numarul de asistati social la acest centru de asistenta sociala a scazut de la 1150 cat aveam la vremea respectiv, la 382 de persoane."
Ce ar fi primit daca acceptau cererea autoritatilor?
Amelia Mihai, sef cantina de ajutor social Ploiesti: "Pentru miercuri au pulpa de vita congelata un kg, ciolan de porc afumat, legume congelate, mazare si spanac congelat, lapte."
Pe langa mancare exista si alte beneficii. Potrivit calculelor facute de cei de la Administratia Serviciilor Sociale, o familie -cu doi copii, unul pana-n 2 ani, altul la gradinita poate incasa 1300 de lei din ajutoare sociale.
Elena Boscornea, sef serviciu Prestatii Sociale: "Din pacate, spun eu, la acest moment o familie formata din 4 persoane beneficiaza din punctul meu de vedere de o suma mai mare decat salariul minim net pe economie."
Ajutoarele sociale includ de asemenea ajutor de incalzire, asigurarea obligatorie de locuinta, alocatii, venit minim garantat, tichet pentru gradinita.
Ca sa beneficieze de toate cei vizati ar trebui sa lucrere 12 zile, 5 pentru cantina, 7 pentru bani.