Scuzele asistatilor social pentru a scapa de munca in folosul comunitatii: "Stomacul, astea, capul, astea... ametituri"

08-03-2017 18:51


Aproape un sfert de milion de romani traiesc doar din ajutorul social dat de stat, iar multi dintre ei vor sa primeasca banii fara sa munceasca 72 de ore in folosul comunitatii, asa cum ii obliga legea.

In sectorul 4 din Bucuresti, de pilda, 20 la suta dintre persoanele apte de munca, asistate social au renuntat la aceste ajutoare cand au aflat ca trebuie sa lucreze. Intr-o comuna din Arges in schimb, toti asistatii social muncesc pentru fiecare leu primit de la stat. Asa a reusit primaria sa termine o multime de proiecte si sa faca si economii la buget.

In cartierul Berceni zeci de oameni traiesc din ajutorul social pe care il incaseaza de la primaria sectorului 4. Mai nou, statul ii obliga sa munceasca in folosul comunitatii ca sa primeasca banii.

Reporter: "Primiti ajutor social de la primarie?"
Asistat social: "Pai avem, da. Am avut."
Reporter: "Pai mai primit sau nu mai primiti?"
Asistat social: "Primim, da, da."
Reporter: "Ca sa primiti ajutorul social trebuie sa mergeti la curatenie, la dat cu matura. Ati mers?"
Asistat social: "Eu am pierdut actele, nu am cate si nu merg."

Autoritatile locale spun ca 20 la suta dintre asistatii social au renuntat la ajutorul financiar ca sa nu fie nevoiti sa munceasca.

Nici la tichetele cadou pentru alimente nu se mai inghesuie nimeni. Din 5.000 de solicitari, acum abia mai sunt 1.500. Motivul e acelasi, statul cere ca asistatii social sa presteze o munca in schimbul ajutorului, dar multi nu vor.

Daniel Baluta, primarul sectorului 4: "Este o realitate ca foarte multi oameni nu au aceasta disponibilitate de a munci."

Nici in localitatea Cojasca din Dambovita oamenii nu vor sa munceasca. Multi se plang ca sunt bolnavi.

Reporter: "De ce suferiti dvs.?"
Asistat social: "Pai, e la cap, mai multe."
Reporter: "Si nu va duceti la munca?"
Asistat social: "Nu."
Reporter: "Dar banii ii luati?"
Asistat social: "Da."
Reporter: "Acum, de exemplu, ce va doare?"
Asistat social: "Stomacul, astea, capul, astea... ametituri."

Mihai Navrapescu, viceprimarul comunei Cojasca: "Mai trag chiulul cate unii, cu toate ca vin la munca, dar stiti, mai putina munca si mai mult stat. O tigara, o cafeluta, trebuie sa stam dupa ei."

La polul opus, primarul din localitatea argeseana Babana e hotarat sa dea un exemplu tuturor. Toti asistatii social vin la munca pentru banii primiti de la stat. Au ajutat la constructia unui dispensar in sat.

Asistat social: "Am facut de toate, am fost si la defrisari, am fost si la... pe unde am avut nevoie, ce sa facem."

Asistat social: "Deci nu ne codim niciodata, suntem oamenii care chiar muncim."

Reporter: "Secretul care este?"
Bebe Ivan, primarul localitatii Babana: "Cheama-i, da-le, mai stai de vorba cu ei. De multe ori, cinstit, cand termina programul le-am mai dat si cate o tuica, o bere, si oamenii vin."

Legea venitului minim garantat obliga toti beneficiarii de ajutor social sa presteze 72 de ore de munca in folosul comunitatii daca sunt apti. Multi primari au dus insa legea mai departe si prin hotarare de consiliu au decis ca oamenii sa fie obligati sa munceasca pentru toate ajutoarele sociale oferite de primarie.

VIDEO PROTVPLUS.RO