Situatia dezastruoasa in care se afla Romania in privinta numarului de analfabeti. "Numai la oi am fost toata viata, de mic"
In lipsa unei strategii reale, pe termen lung, se vor adanci problemele de pe piata muncii. Acum, doua treimi dintre romanii fara serviciu nu au nicio sansa sa se angajeze si vor ramane vesnic asistati social.
Motivul? N-au terminat scoala generala, dar nici nu au in plan sa se inscrie in programul: "A doua sansa".
Mediatorii nu reusesc sa-i convinga pe analfabeti ca viata lor s-ar putea schimba, complet, daca ar pune mana pe carte.
Petrica are 23 de ani si abia isi scrie numele. Nici vorba sa citeasca, ori sa socoteasca. Luna de luna vine la AJOFM, insa celor de aici le este imposibil sa ii gaseasca un loc de munca.
Petrica: "Numa la oi am fost de mic!"
Angajat AJOFM: "Pai si la oi daca ai fost trebuia sa stii sa numeri oile. Ca daca iti da 200, nu poti sa aduci doar 150 inapoi."
Reporter: "Poate, manipulant marfa?"
Functionar: "Cam greu. Nu prea."
Virgil are emotii si mai mari.
Reporter: "Cate clase ai facut?"
Virgil Marsavela: "8!"
Reporter: "Si, nu stii sa scrii si sa citesti?
Virgil Marsavela: "Nu!"
Descifreaza cuvintele, dar nu le intelege sensul.
Reporter: "Iti place sa participi la activitati comunitare?"
Virgil Marsavela: "Da!"
Reporter: "Ce-s alea activitati comunitare?"
Virgil Marsavela: "Nu stiu!"
Reporter: "Da-ti place!"
Virgil Marsavela: "Da!"
Situatia analfabetilor din Romania e departe de a fi rezolvata. Programul "A doua sansa", prin care ei si-ar putea completa studiile, bate pasul pe loc.
Anul acesta, 20.000 de oameni s-ar putea intoarce la cursuri, insa mediatorii scolari nu reusesc sa-i convinga ca e spre binele lor.
De nevoie, analfabetii Romaniei au invatat sa munceasca cu ziua si sa se descurce din ajutorul social. In viziunea lor scoala nu mai are ce sa le ofere.
Ariana Bucur, inspectorul scolar general al ISJ Brasov: "Un sistem care sa prevada aceasta sustinere ori financiara, ori de hrana, imbracaminte, incaltaminte cred ca ar avea suscces."
Exemplele fericite sunt putine. Elena, mama a 5 copii, si-a dat seama la timp ca poate trai mai bine daca termina macar 9 clase.
Elena Brumar: "Am invatat destule, si matematica, citirea. La magazin m-am angajat si am fost la matura, a fost bine ca am lucrat si am facut un ban."
Romania este pe locul trei in Europa, dupa Spania si Portugalia, la capitolul abandon scolar. Noi avem peste 300.000 de analfabeti care nu lucreaza nicaieri.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, scoala, asistati social, someri, a doua sansa, analfabeți,
Dată publicare:
25-09-2016 20:06