Cioplitorii in piatra sfideaza criza economica
Lucreaza la foc continuu, dar, de nevoie, pe bani mai putini. Locuitorii unui sat din judetul Cluj sunt vestiti in tara si in strainatate pentru maiestria cu care aleg, taie si cioplesc o piatra care se gaseste doar la ei.
Criza a subtiat insa buzunarele clientilor, si oamenii din Vistea se gandesc acum cu nostalgie la comenzile mari si pe bani grei, din anii trecuti.
In atelierele din Vistea e forforta mare in fiecare zi. Nimeni nu sta o clipa locului. Frezele functioneaza non-stop, iar sefii lucreaza cot la cot cu muncitorii.
Dupa ce sunt taie din blocurile aduse din cariera, pietrele ajung in mana unui cioplitor, care le da forma bruta. De aici, piesele ajung fie pe pereti, fie pe garduri sau pe casele clientilor.
Mesterii au si lucrari mai mari, cum sunt ornamentele pentru biserici. La coloanele unui lacas de cult se lucreaza, cu rabdare si migala, si doua saptamani.
Desi muncesc toata ziua in zgomot si inhaleaza praf, mesterii din Vistea nu mai sunt platiti ca pe vremuri. Cand totul mergea ca pe roate, aveau comenzi si din Germania, Ungaria sau Italia.
Cum piatra este din belsug, satenii din Vistea nu-si puteau lasa casele sa arate oricum. Aproape ca nu exista locuinta care sa nu aiba gardul sau ornamente facute de mesterii din sat.