Cinci mii de mineri au devenit tehnicieni în energie regenerabilă. Reconversia lor profesională, salutată de Klaus Iohannis
Reconversia profesională le poate asigura multor oameni un viitor mai bun. O dovedesc cei cinci mii de mineri care, după ce au urmat cursuri de recalificare, au devenit tehnicieni în sectorul energiei regenerabile.
Președintele Klaus Iohannis a salutat, joi, munca acestora.
Sebastian are 37 de ani și a lucrat aproape opt ani la Complexul Energetic Hunedoara, într-o exploatare minieră. Pentru că și-a dorit să facă mai mult, anul trecut a urmat câteva cursuri de reconversie profesională. Așa a realizat că abilităţile tehnice şi profesionale din sectorul minier, sunt uşor transferabile către sectorul energiei eoliene.
Sebastian Tirintică, fost miner: „Am făcut cursuri de montator panouri fotovoltaice, am făcut cursuri de bază pe turbine eoliene, am învățat lucruri pe care le coordonez cu experiențele de dinainte”.
Certificările, obţinute în urma cursurilor de reconversie, le vor permite foștilor mineri să lucreze în toată lumea, iar salariile în industria energiei regenerabile pornesc de la 2.000 de euro.
Sebastian Enache, manager: „Avem de-a face cu o nouă pătură de oameni, care va lucra, peste 20-25 de mii de angajați, în industria regenerabilă până în 2030. Este nevoie imediată de două, trei mii de oameni, pe care nu îi găsim”.
Necesarul de tehnicieni în industria eoliană crește cu 50 de procente în fiecare an. Specialiștii spun că este nevoie de trei oameni la întreținerea unei singure turbine eoliene. Minerii, care au făcut deja cursuri de tehnicieni, fie s-au angajat la marile companii, fie și-au dezvoltat afacerile lor.
Adrian Borbel, fost miner: „O mare parte dintre ei și-au schimbat domeniul de activitate, și-au făcut firme, lucrează în montare de sisteme de fotovoltaice”.
Școala de reconversie profesională de la Constanța, precum și cea din Valea Jiului, au dat promovat până acum mai multe serii de tehnicieni. Președintele Klaus Iohannis a stat de vorbă cu unii dintre ei.
Klaus Iohannis, președintele României: „Astfel de centre trebuie extinse în condițiile în care, peste tot, în România, dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile”.
Giorgiana Alexe, directorul centrului de training: „Am preluat persoane care au fost bucătari, profesori, din orice industrie, și i-am dus în industria eoliană”.
Cele mai mari parcuri eoliene din țara noastră sunt în Dobrogea.