Camionul în care minerii din Gorj au murit nu era omologat pentru transportul de persoane. Angajat: „Așa a fost tot timpul”
Trei directori de la Complexul Energetic Oltenia au rămas fără funcție, după tragedia de ieri, când trei mineri au pierit într-un accident de muncă.
Iar Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că va investiga cele întâmplate. Dincolo de anchetele oficiale, la Mătăsari, unde se află cariera de suprafață, minerii sunt transportați cu aceleași vehicule vechi de câteva decenii, printre dâmburi de noroi. Într-unul dintre aceste vechicule au murit trei mineri. Șase dintre răniți sunt și acum în spital.
Muncitorii s-au urcat din nou în mașini identice cu cea care s-a răsturnat. Mai sunt doar două disponibile, iar cei care le-au folosit spun că de regulă intră chiar și 25 de muncitori înăuntru, de trei ori mai mult decât ar fi permis.
Asta deși însuși Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus la Mătăsari că acele mașini NU sunt destinate transportului de persoane.
Virgil Popescu, Ministrul Energiei: „Această mașină nu era omologată pentru transportul persoanelor. Era omologată pentru transportul mărfurilor și am înțeles că putea transporta 1+2 în față. Au fost 25 de oameni. Am înțeles că până la urmă au fost 16, dar oricum este cu mult peste posibilitatea de transport a acestei mașini.”
Miner: „Domnule, de 30 de ani mergem cu astea, numai că acum s-a întâmplat, de 30 de ani am mers cu ea, așa a fost tot timpul, ferească Dumnezeu.”
În plus, înăuntru erau și două butelii de acetilenă, care s-ar fi prăbușit peste victime. Cauzele tragediei nu sunt clare.
Miner: „Să fi venit când eram 25 în tanchetă.”
Reporter: „Deseori se întâmpla?”
Miner: „Da”
Reporter: „De ieri nu mai urcă nimeni așa?”
Miner: „Nuu”
Reporter: „Câte zile?”
Miner: „2, 3, după aia din nou.”
Cert este că, văzut de sus, terenul pe care acești oameni trebuie să îl traverseze pare un relief deluros făcut din noroi. Nămolul este lutos și măsoară un metru în adâncime, așa încât nici vehiculul care s-a răsturnat nu a fost încă ridicat de acolo.
Doi directori au fost demiși, iar al treilea a renunțat singur la funcție.
Sorin Grecu, Director demis al carierei Jilț Sud: „Eu nu mi-am dat demisia, deci, am un principiu, nu-mi dau demisia. Dacă se stabilește că…, așa, fără probleme...A fost o eroare.”
Reporter: „Făcută de cine?”
Sorin Grecu, Director demis al carierei Jilț Sud: „Nu mai contează.”
În accident au murit maistrul Constantin Negoiță de 38 de ani și electricienii Gheorghe Vâlceanu de 48 de ani și Dragoș Pîrjol, de 29 de ani.
Dumitru Negoița, fratele uneia dintre victime: „Aceste lucruri se vor mai repeta pentru că nu se vor lua măsuri.”
Cel mai tânăr dintre muncitori aștepta un copil, pentru că soția lui este însărcinată.
Mama uneia dintre victime: „Așteptăm un nepoțel.”
Reporter: „E băiețel?”
Mama uneia dintre victime: „Nu știm nimic, acum urmau să afle, săptămâna asta.”
În familiile îndoliate urmează 3 zile de priveghi. Complexul Energetic Oltenia va oferi un ajutor de câte 40.000 de lei pentru fiecare angajat decedat.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, mina, complexul energetic oltenia,
Dată publicare:
18-01-2023 19:12