Cinci frati orfani au nevoie de haine si incaltaminte pentru iarna. Cea mai mare dorinta a lor: sa nu ii desparta nimeni

Dată publicare: 17-12-2016 16:59
Dată actualizare: 20-12-2016 01:03


Greu incercati de necazuri, cinci frati din Mures se zbat sa-si faca un rost in viata.

Baietii au ramas singuri pe lume, dupa ce le-a murit tatal, apoi incercata de griji si boli, s-a prapadit si mama.

Daca doriti sa ii ajutati pe frati cu bani, haine sau alimente, il puteti contacta pe preotul din sat, care se ocupa de ei, la telefon: 0786.052.322.

Cel mai mare dintre ei lucreaza, ca juniorii sa poata merge la scoala. Locuiesc toti intr-o casuta modesta si isi doresc cel mai mult sa ramana uniti in anii ce vin.

Cei cinci frati din Hetiur, judetul Mures, se duc des la mormantul parintilor, sa le aprinda o lumanare. Tatal lor a murit in urma cu sase ani, iar mama, de sase luni. Bolnava de inima, femeia s-a prapadit.

Szabo Mihai, 15 ani: "In ultimul timp ea nu mai putea sa faca nimic, de aba respira intr-o seara i s-a facut rau si a chemat salvarea a adus-o la spital, pana sa mergem a doua zi sa vedem ce e cu ea, ne-au zis ca a decedat"

Racz Argentina, matusa: "Ca baieti si copii ca sunt copii se descurca binisor. Cel mare Kalman ii pune pe toti la treaba, imparte lucrul fiecare, spala isi fac de mancare, curatenie , merg la scoala".

Cel mai mare dintre ei, Kalman, are de 23 de ani si a devenit tata pentru toti. Numai el stie cum face, dar reuseste sa ii tina pe toti la scoala, cu haine curate si mancare.

Szabo Kalman , 23 de ani: "E un pic mai greu, fiind numai baieti ne descurcam mai greu. Trebuie sa merg la lucru, cand vin trebuie sa pregatesc copiilor ce le trebuie, mancare, curatenie"

Cel mai mic are doar 12 ani. Cand isi termina temele, Bogdan isi ajuta fratii la treburile casei. Si, de cate ori este nevoie, ii da o mana de ajutor si preotului, la biserica.

Szabo Horea Bogdan, 12 ani: "Mie imi place sa fac curat sa spal haine. Bat clopotul, bat toaca de lemn si de fier si mai vad de lumanari pe afara."

Locuiesc intr-o casuta mica, dar nu se plang. Stiu ca trebuie sa invete carte, daca vor sa reuseasca in viata.

Szabo Alexandru, 18 ani: "Dimineata ne trezim la 6:40, mergem la scoala cu autobuzul. Daca reusesc, sa termin 12 clase si daca am posibilate, sa fac si facultate. Sanatate, altceva nu imi trebuie nimic sa pot sa trec peste toate"

Au invatat de la parinti sa fie gospodari si s-au pregatit de iarna.

Szabo Ernest, 17 ani: "Eu sunt cu lemnele cu apa, avem si porc. Am reparat dupa decesul mamei, am mai facut una alta"

In ochi lor se citeste modestia. Vor sa fie sanatosi si sa nu-i desparta nimeni.

Ca sa treaca peste iarna au nevoie de incaltaminte si haine groase, iar pe viitor spera sa isi repare si casa in care stau.


VIDEO PROTVPLUS.RO