Cinci centre mobile pentru donarea de sange, cumparate din taxa pe viciu
Daca nu merge Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. De la aceasta idee au pornit se pare si autoritatile sanitare, care anunta ca cinci centre mobile de transfuzii se vor plimba prin toata Romania.
Astfel, si cei mai ocupati dintre noi pot dona sange, atat de necesar multuor bolnavi. Cei de la Sanatate spera ca astfel va creste numarul donatorilor.
Masinile se vor putea deplasa la institutii, firme, in locurile publice din localitatile unui judet pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se intampla si in alte tari europene. Autocarele vor actiona regional, ele deplasandu-se dupa un program prestabilit.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
In centrele mobile vor lucra voluntari ai organizatiei Crucea Rosie. Dupa finalizarea actiunilor de donatie, sangele va fi preluat de catre centrele de recoltare din tara, care il vor prelucra.
Autocarele urmeaza sa fie operationale incepand cu luna iunie, sub coordonarea Institutului National de Hematologie si in colaborare cu Societatea Romana de Cruce Rosie din Romania.
Materialele necesare donarii de sange se asigura de catre Ministerul Sanatatii, iar costurile de operare ale autocarelor (conducator auto, combustibil etc.) sunt asigurate de catre Crucea Rosie in baza unui protocol semnat intre MS, INH si CR.
Autocarele au baza in regiunile Bucuresti, Moldova, Dobrogea, Ardeal si Banat. Fiecare masina va deservi un numar de judete, iar activitatea va fi monitorizata atent in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange.
Costul unui autocar include si dotarea si amenajarea interioara si a fost de aprox. 220.000 RON. Fiecare autocar este dotat cu o sala de asteptare, unde se completeaza formularele inaintea consultatiei medicale, o sala de consultatii cu un mini-laborator unde se testeaza hemoglobina si glicemia, o sala cu doua posturi pentru donare si o sala unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc inaintea parasirii autocarului, se arata intr-un comunicat al MS.