Cifre alarmante: aerul din Ploieşti ucide 3 locuitori pe zi. Oamenii pot să iasă mai devreme la pensie

Ultima actualizare: 30-08-2020 20:10

O lege actualizată le va permite românilor care au locuit 30 de ani în zone cu poluare masivă să iasă mai devreme la pensie, fără penalizări.

Dintre orașele mari, Ploiești se află pe lista autorităților. Pe de altă parte, în Târgu Mureș, doar 150 de persoane au cerut acest lucru. Oamenii spun că ar fi preferat să muncească mai mult, dar într-un mediu sănătos.

Înconjurat de patru rafinării, Ploieşti a fost, dintotdeauna, unul dintre cele mai industrializate oraşe din ţară. Prelucrarea produselor petroliere şi rafinarea ţiţeiului au adus locuri de muncă bine plătite, dar și poluare.

Camelia Radu, organizaţia "Stop poluării oraşului Ploieşti": Aerul din Ploieşti ucide 1000 de ploieşteni pe an adică 3 pe zi şi asta chiar este o statistică DSP de asemenea avem cel mai mare număr de bolnavi de cancer.

Oamenii de aici, dar și din alte șapte localități aflate în apropiere, se încadrează în prevederile legii care a trecut de Parlament și merge la promulgare. Vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme, dacă au stat în zona poluată cel puțin de 30 de ani.

Legea 263 din 2010: "Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă (...) beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani".

Ploieşteanca: Nu mă încântă deloc ideea asta, cred că ar trebui făcut ceva cu întreprinderile mari de aici. Aerul este groaznic în oraşul ăsta...

De aceeaşi facilitate vor beneficia cetățeni din alte 19 localități, aflate în judeţele Alba, Braşov, Galaţi, Ialomiţa, Suceava Timiş, Vâlcea şi Mureş. Aici, vorbim despre poluare cu gaze toxice, radiaţii din minereuri ori cianuri și pulberi metalice.

Combinatul chimic din Târnăveni, Mureș a fost închis în anii '90. Locul este încă poluat și a fost inclus pe lista autorităților.

Localnic: Acolo, locul e toxic şi ne-a afectat pe toţi. După o vârstă toţi suntem cu medicamente şi operaţii.

Danut Ştefănescu, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş: Există o poluare permanentă pe sol, nu s-a ecologizat, urmează să se facă şi până atunci există factorul de poluare.

Legea nu este nouă, dar vine cu o completare, prin care cei care ies la pensie mai devreme din aceste motive, nu vor suferi penalizări - cum s-ar fi întâmplat în cazul unei retrageri anticipate.

De ea beneficiază, încă din 2011, locuitori din Baia Mare, Copşa Mică ori Zlatna. Le-au urmat 19 localități din Hunedoara.

Și orașul Târgu Mureș se califică și chiar a ajuns pe listă acum trei ani. Potrivit datelor oficiale, însă, doar 150 de persoane au cerut pensionarea pe criterii de poluare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO