Cercetătorii gălățeni vor să distrugă virusul Covid-19 cu ajutorul solzilor de pește

Ultima actualizare: 21-11-2020 11:13
Cercetătorii gălățeni vor să distrugă virusul Covid-19 cu ajutorul solzilor de pește
Getty

Cercetătorii gălățeni susțin că un lichid obținut din solzii de pește poate distruge virusul SARS CoV-2.

 

O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2, scrie TVR.

De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

 

Echipă premiată la un eveniment dedicat domeniului alimentar

 

Echipa gălățeană a fost premiată la ROAgriFood Hacking - HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe.

La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului 12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO