Restaurantele refuză carnea de vită din România și aduc din import: ”Nu putem hrăni doar cu iarbă”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 10 Noiembrie 2017 19:07
Categorie: Stiri Sociale

În România sunt crescute tot mai multe vaci de carne, dar carnea care ajunge în restaurante este de calitate inferioară. Chiar dacă fermierii au importat rase valoroase, hrănesc animalele cu furaje şi nu doar cu iarbă, aşa cum ar trebui.

Ca atare, restaurantele cu pretenţii refuză carnea vitelor crescute în fermele româneşti şi preferă să importe materia primă de pe alte continente.

Chef Marian Huzu a pregătit un antricot de vită de rasă Angus în bucătăria unui restaurant din Bucureşti. Carnea este maturată 14 zile într-un frigider special unde temperatura este ţinută la 4 grade. Apoi se pregăteşte simplu. Înainte de a fi aruncată pe grătar a primit nişte sare de Himalaya pentru oxigenare, cimbru şi rozmarin. Rezultatul arată perfect şi, cel mai important, are gust.

Marian Huzu, chef restaurant: "A rămas fragedă, nu este întărită, cea care nu este maturata cum trebuie va fi o carne rigidă. Tare, cum spunem noi, talpă."

Totul ţine de calitatea antricotului crud, explică chef Marian, care ne dezvăluie secretul.

Marian Huzu, chef restaurant: "Aceste striaţii sunt de fapt fâşii de grăsime. Trebuie să existe. Prin gătire, la gătire această grăsime se topeşte şi oferă un gust deosebit."

Antricot a fost adus din Australia de o firmă din Italia şi într-un final a fost gătit de un chef roman. Restaurantul ar avea nevoie de carne de calitate în fiecare lună. Problema este că nu găseşte în România.

În afară de Australia, restaurantul cu o cifră de afacere de peste 3 milioane de lei pe an importă carne şi din Argentina sau SUA. În România nu a găsit carne de calitate superioară, se plânge patronul, care a descoperit explicaţia: fermierii nu-şi hrănesc vacile doar cu iarbă, aşa cum ar trebui, şi le dau şi furaje de diferite tipuri.

Cornel Bibicu, şeful unei ferme: "Nu putem hrăni doar cu iarbă, pentru că baza furajeră a noastră este destul de mică şi trebuie să obţinem o cantitate de furaje mai mare pe aceeaşi suprafaţă."

Mai mult, fermă condusă de Cornel Bibicu vrea să renunţe complet la vacile pentru carne. Astfel se perpetuează un cerc vicios. Fermierii nu vând pentru că nu găsesc clienţi, iar clienţii nu cumpără pentru că nu găsesc produse de calitate.

Cu alte cuvinte, importăm produse alimentare, în condiţiile în care agricultura noastră ar putea hrăni uşor 80 de milioane de oameni.

Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine
Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine
VIDEO PROTVPLUS.RO
Delta Vacaresti
''Economie verde'' în jurul ariilor naturale protejate. Ce presupune noua strategie a Guvernului
Temperaturi de cuptor. 35 de oameni au leşinat în plină stradă, în Capitală
Preotul care oferă bucurie și sprijin pentru zeci de copii sărmani din Sălaj
”O gură de aer curat” pentru Bucureşti. Povestea festivalului care a adus poezia în stradă
Rusalii 2019. Obicei în Bistrița: fetele care vor să se mărite ating coarnele boului
Street Delivery 2019. Un tânăr a vândut limonadă pentru a ajuta copii bolnavi
procesiune rusalii
Semnificația Rusaliilor pentru creștinii ortodocși: "E o sărbătoare foarte importantă"
Experiment cu un psiholog: copiii pot ajunge foarte ușor victimele hărțuirii online
O nouă șansă la fericire pentru un băiețel de 5 ani, cu brațele paralizate. Reacția tatălui
La 14 ani, se luptă cu o boală gravă și are nevoie de ajutor. Puteți dona și prin SMS
Tartă demnă de Cartea Recordurilor în București. A fost devorată tot în timp record
Românii explică de ce pleacă din țară. Până în 2060, am mai putea rămâne doar 12 milioane