Restaurantele refuză carnea de vită din România și aduc din import: ”Nu putem hrăni doar cu iarbă”
În România sunt crescute tot mai multe vaci de carne, dar carnea care ajunge în restaurante este de calitate inferioară. Chiar dacă fermierii au importat rase valoroase, hrănesc animalele cu furaje şi nu doar cu iarbă, aşa cum ar trebui.
Ca atare, restaurantele cu pretenţii refuză carnea vitelor crescute în fermele româneşti şi preferă să importe materia primă de pe alte continente.
Chef Marian Huzu a pregătit un antricot de vită de rasă Angus în bucătăria unui restaurant din Bucureşti. Carnea este maturată 14 zile într-un frigider special unde temperatura este ţinută la 4 grade. Apoi se pregăteşte simplu. Înainte de a fi aruncată pe grătar a primit nişte sare de Himalaya pentru oxigenare, cimbru şi rozmarin. Rezultatul arată perfect şi, cel mai important, are gust.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Marian Huzu, chef restaurant: "A rămas fragedă, nu este întărită, cea care nu este maturata cum trebuie va fi o carne rigidă. Tare, cum spunem noi, talpă."
Totul ţine de calitatea antricotului crud, explică chef Marian, care ne dezvăluie secretul.
Marian Huzu, chef restaurant: "Aceste striaţii sunt de fapt fâşii de grăsime. Trebuie să existe. Prin gătire, la gătire această grăsime se topeşte şi oferă un gust deosebit."
Antricot a fost adus din Australia de o firmă din Italia şi într-un final a fost gătit de un chef roman. Restaurantul ar avea nevoie de carne de calitate în fiecare lună. Problema este că nu găseşte în România.
În afară de Australia, restaurantul cu o cifră de afacere de peste 3 milioane de lei pe an importă carne şi din Argentina sau SUA. În România nu a găsit carne de calitate superioară, se plânge patronul, care a descoperit explicaţia: fermierii nu-şi hrănesc vacile doar cu iarbă, aşa cum ar trebui, şi le dau şi furaje de diferite tipuri.
Cornel Bibicu, şeful unei ferme: "Nu putem hrăni doar cu iarbă, pentru că baza furajeră a noastră este destul de mică şi trebuie să obţinem o cantitate de furaje mai mare pe aceeaşi suprafaţă."
Mai mult, fermă condusă de Cornel Bibicu vrea să renunţe complet la vacile pentru carne. Astfel se perpetuează un cerc vicios. Fermierii nu vând pentru că nu găsesc clienţi, iar clienţii nu cumpără pentru că nu găsesc produse de calitate.
Cu alte cuvinte, importăm produse alimentare, în condiţiile în care agricultura noastră ar putea hrăni uşor 80 de milioane de oameni.