Cele mai bune metode de SIGURANTA in caz de cutremur. Specialistii din SUA ii contrazic pe europeni
Specialistii nu cad de acord asupra masurilor de siguranta in cazul unui cutremur. Unii spun ca e mai bine sa ne ghemuim langa birou si nu sub el sau sub masa.
Iar in scoli, europenii sustin ca elevii trebuie sa se adaposteasca sub banci, in timp ce cativa experti americani cred ca este mai bine sa se intinda pe podea. Exista totusi un punct comun: daca se misca o cladire, nu trebuie sa ne apropiem de scari si ferestre.
Zonele despre care ne vorbeste inventatorul casetei antiseismice intr-o demonstratie sunt cunoscute ca "triunghiul vietii". Potrivit unor teorii, putem fi salvati in timpul unui cutremur de acele obiecte de mari dimensiuni care nu cad pe podea si raman in picioare in casa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Varianta e sustinuta si de managerul unei echipei americane de salvare, care a povestit ca dupa cutremurul din 1985, din Mexic, zeci de copii au murit striviti sub banci de plafonul prabusit. Un experiment facut ulterior a aratat ca elevii ar fi avut sanse de supravietuire daca ar fi fost intinsi pe podea.
Aceasta teorie e sustinuta si de profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului.
De cealalta parte, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care merg din scoala in scoala si ii invata pe elevi ca e bine sa se adaposteasca sub banci, sustin ca regulile promovate de ei sunt unanim acceptate in Uniunea Europeana.
''Sub o banca, copilul poate fi protejat de caderea elementelor de constructie, de tencuiala, de fatada din clasa, de corpurile de iluminat si de alte materiale, de ferestre de exemplu", declarat Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU.
Aceste reguli, sustinute si de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in constructii, au fost implementate in tara noastra in 2011, in cadrul unui proiect european numite "safe quake". Reprezentantii Institutului resping teoria cu triunghiul vietii.
Un lucru e sigur: in caz de cutremur, evitati ferestrele, scarile si lifturile.