DUPA 20 DE ANI cu Raed Arafat si Gheorghe Marmureanu. "Urmeaza un cutremur foarte adanc"

×
Codul embed a fost copiat

Cartiere intregi din Bucuresti sunt colorate in rosu pe noua harta de risc seismic a Capitalei, iar anumite cladiri noi nu ar trebui sa existe.

Marmureanu: Urmeaza un cutremur foarte adanc, asa rezulta din analizele noastre

Un cutremur "foarte adanc" ar urma sa se produca in Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei si mai putin Capitala, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV, prof. Gheorghe Marmureanu, care a precizat ca "asa rezulta din analizele" facute.

"Eu am spus ca urmeaza acum un cutremur foarte adanc. Asa rezulta din analizele noastre. Poate sa fie tip '40 sau poate sa fie tip 1802", a spus directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, referindu-se la seismele produse, tot in Vrancea, in 1940 si 1802, care s-au produs la adancimea de 150 de kilometri si au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.

Intrebat despre zonele de risc in cazul unui astfel de seism, Marmureanu a mentionat sudul Moldovei (Focsani, Bacau, Galati), Tulcea, dar si Basarabia si zona portului Odessa din Ucraina.

Citește și
triunghiul vietii
Marmureanu spulbera miturile in caz de cutremur. Cum arata TRIUNGHIUL VIETII in caz de seism major
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

"In acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chisinau, Odessa. In Romania, este vorba despre Focsani, Bacau, mai putin Iasiul. Bucurestiul va fi mai putin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor. (...) Galati, Tulcea...", a spus prof. Gheorghe Marmureanu.

In acelasi context, el a mentionat ce urmari au avut asupra manastirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adancime mare din 1940 si cel din 1977, produs la 94 de kilometri.

"Vreau sa va dau o informatie foarte importanta. Toate manastirile din nordul Dobrogei, in 1940, au fost daramate. In 1977, n-au avut nimic", a spus Marmureanu.

Prof. Gheorghe Marmureanu s-a referit in emisiune si la cutremurele de cel mult 7 grade pe Richter, subliniind ca acestea, in mod normal, nu produc victime si nici pagube materiale.

"Putem avea cutremure pana in 7, am spus-o oricand, cel putin in ultimii cinci-sase ani. Un cutremur poate fi in orice zi, in orice noapte. Un cutremur de pana in 7 si chiar 7 nu produce pierderi de vieti omenesti si nici de bunuri materiale", a spus el.

In 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

Directorul onorific al INFP, prof. Gheorghe Marmureanu, a combatut o recomandare dintr-un ghid de protectie in caz de cutremur adresat elevilor, subliniind ca nu este bine ca acestia sa se refugieze sub bancile din clase.

Marmureanu, a spus ca, in opinia lui, nu este bine sa te refugiezi sub banca sau sub masa atunci cand incepe un cutremur, dat fiind riscul de a cadea tavanul.

"Daca esti elev sau daca esti cumva in pat, noaptea, si cade planseul cand esti sub banca, planseul distruge banca si o duce pana la pamant si capul omului il face...", a explicat Marmureanu.

Dr. Raed Arafat a precizat ulterior ca, din pricina unor astfel de controverse, autoritatile urmeaza sa stabileasca foarte clar mesajele privind protectia in caz de cutremur ce urmeaza sa fie comunicate, pe scara larga, populatiei.

"Si eu stiam, la un moment, ca trebuie sa ma duc sub un obiect. Acum, dansul (prof. Mărmureanu - n.r.) vine si imi spune: nu. Uita-te aici ce se spune, e un material care spune mai bine sa nu te duci sub un obiect, ci langa el", a adaugat el.

Arafat: Trebuie analizat daca un mesaj in masa "Vine cutremurul! " nu produce o panica mult mai mare

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV, ca trebuie analizat daca un mesaj de alertare in masa privind producerea unui cutremur nu produce o panica mult mai mare decat daca populatia nu primeste un astfel de sms.

"Ce trebuie foarte bine analizat este daca, la nivelul de educatie in acest sens, daca un cell broadcasting, daca trimiti un mesaj in masa si voi spune oamenilor «Vine cutremurul!», daca nu cumva voi produce o panica mult mai mare. E posibil ca, dupa o perioada de educatie si cand prin studii afli ca populatia e pregatita, sa dai mesaje. Daca acum intri si dai mesaje si populatia, in mare parte, nu stie cum sa reactioneze, s-ar putea sa ma trezesc cu ei in casa scarii", a spus Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a subliniat, in acelasi context, necesitatea de a educa mai intai populatia cu privire la modul de reactie in caz de seism.

"Trebuie analizat foarte serios ce impact poate sa aiba o alertare in masa pe o populatie care inca nu este adecvat educata. Daca educi populatia corect si stii ca mesajul a intrat, cum se spune, in oase, atunci poti sa ajungi sa incepi sa instruesti ca o sa va alertez, dar vedeti asa sa reactionati si asa sa faceti", a explicat dr. Raed Arafat.

Referitor la acelasi subiect, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, a spus ca nu vede posibila transmiterea unui sms, simultan, la toti utilizatorii de telefoane mobile din Romania.

"Sunt peste 14 milioane de telefoane (mobile - n.r.) in tara asta. Dati-mi mie un operator din lumea asta care sa transmita 14 milioane de semnale nu secvential, ci instantaneu", a spus Gheorghe Marmureanu.

Pe de alta parte, profesorul Marmureanu a explicat ca unda seismica se propaga mai repede pe verticala decat pe orizontala, ceea ce reprezinta un indiciu privind iminenta unui cutremur mare.

"Miscarea pe orizontala transporta cam 70 la suta din energia seismica. (...) In momentul cand lumea simte miscarea pe verticala, trebuie sa stie ca in maximum 10-15 secunde urmeaza miscare pe orizontala, deci e cutremur puternic. E o informatie foarte importanta constatata de noi", a spus directorul onorific al INFP.

Sinteza discutiilor:

Gheorghe Marmureanu:

- Pamantul este viu. Intre 1977 si 1986 au fost peste 4.000 de cutremure, mai mici sau mai mari. Pamantul se misca, se deplaseaza in permanenta. Vrancea este sub influenta unui sistem tehtonic influentat de Africa si de sistemul Indiei.

- Potrivit analizelor facute pe ultimii 300 de ani, au fost 6 mari cutremure, doar in 5 au fost pierderi de vieti omenesti. Pamantul nu stie matematica, nu stie ce inseamna un ciclu. Nu putem vorbi de perioade.

- Eu sunt optimist, putem avea cutremure pana in 7 oricand, dar un cutremur pana in 7 nu va produce pierderi de vieti omenesti, cum a fost in 1986.

Arafat: Un sistem de alertare in masa pentru o populatie needucata adecvat trebuie analizat serios

Raed Arafat:

- Trebuie sa fim pregatiti, nu putem avea o predictie. E situatia in care se afla mai multe tari care trec mai des prin asta.

- Pe partea de educatie putem face mult mai mult. Putem incepe un proces in care toata lumea sa fie constienta ca se poate intampla oricand. Nu e un motiv de panica, trebuie sa stim cum reactionam: in scoli, in spitale, in institutii.

- Pe partea de interventie, s-au facut pasi mari pe partea de dotare, mai ales pe partea medicala. Pana in 15 mai 2015 o sa avem dotarea necesara.

- Trebuie sa evitam panica, trebuie sa reactionam cu calm.

- Pana acum au fost probleme, au fost mesaje daunatoare transmise. Incercam sa ne stabilim un plan pe durata lunga.

- S-ar putea sa fie util sa transmitem mesaje de informare, in genul celor cu consumul de sare si grasimi.

- Daca un cutremur ar avea loc acum, ne-am lasa in primul rand jos, te duci LANGA un obiect, nu SUB un obiect.

ZONELE ROSII ale Capitalei in cazul unui seism. Arafat: Nu Bucurestiul va interveni pentru Bucuresti

Gheorghe Marmureanu:

- Daca esti elev sau daca esti in pat si cade planseul si esti sub banca, aceasta va fi distrusa.

Raed Arafat:

- Sunt materiale de informare vechi, domnul Marmureanu spune acum altceva. Noua comisie trebuie sa ajunga la mesajele reale si sa vedem si mesajele altor tari care si-au pregatit deja populatia.

- 100% avem nevoie de o strategie nationala! Exista institutii care deja lucreaza.

Gheorghe Marmureanu:

- Pentru cutremurele de mare adancime din Vrancea: cand apare primul semnal, printr-un soft, am reusit ca in 4 secunde sa stim magnitudinea. S-ar putea ca unda seismica sa vina in 32 de secunde, acesta este timpul in care putem interveni.

HARTA marilor orase din Romania care ar putea fi distruse in cazul unui cutremur puternic

- Nu putem sa trimitem 14 milioane de mesaje de avertizare prin telefoane mobile catre cetateni.

- Cu bulgarii, avem deja un sistem, prin STS care functioneaza pentru judetele care ar putea fi afectate de un cutremur din acea zona.

Raed Arafat:

- Trebuie sa vedem daca nu cumva printr-un sistem de avertizare provocam o panica mai mare. Exista riscul ca toti sa se grabeasca pe scari.

Gheorghe Marmureanu:

- La 4 martie, am gasit 400 de oameni carbonizati. Cu gazul metan nu e nevoie sa folosim acest sistem. Avem patent pentru un dispozitiv, dar DistriGaz nu ne-a dat voie sa-l instalam. Acest dispozitiv ar trebui montat la intrarea in bloc. Ar fi cel mai simplu instrument de protectie in caz de cutremur.

- Pentru constructiile vechi e foarte greu sa mai gasim solutii.

- Daca toate lucrurile ar fi construite corect, avem deja o harta de risc (n.r. zona sectorului 2 este cea mai expusa din Capitala).

Raed Arafat:

- In cazul unui cutremur, nu Bucurestiul va interveni pentru Bucuresti. SMURD-ul se va mobiliza la nivelul intregii tari. Bucurestiul va depinde de spitalele din jur. Spitalele au mai fost consolidate, dar ar putea ramane fara apa.

- Generatoare sunt in spitale, dar cu rezervele de apa nu stiu sa va raspund. 100% ar trebui sa faca parte din strategia generala.

- Spitalul are nevoie ca toate aparatele sa ramana functionale. In tarile cu cutremure fracvente, aparatele sunt plasate si fixate incat sa nu fie afecatate in caz de cutremur

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
HARTA marilor orase din Romania care ar putea fi distruse in cazul unui cutremur puternic
HARTA marilor orase din Romania care ar putea fi distruse in cazul unui cutremur puternic

Invitat la "Dupa 20 de ani", Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a prezentat harta oraselor aflate in pericol in cazul producerii unui seism puternic in Vrancea.

Marmureanu spulbera miturile in caz de cutremur. Cum arata TRIUNGHIUL VIETII in caz de seism major
Marmureanu spulbera miturile in caz de cutremur. Cum arata TRIUNGHIUL VIETII in caz de seism major

Stim ca traim intr-o tara cu seismicitate ridicata dar facem prea putin ca sa educam populatia in eventualitatea unui cutremur de magnitudine mare.

Recomandări
Un nou dezastru pândește Galațiul și Vasluiul. A fost emis încă un Cod Roşu de inundații.
Un nou dezastru pândește Galațiul și Vasluiul. A fost emis încă un Cod Roşu de inundații. "Parcă suntem blestemați"

Bilanțul tragic al inundațiilor din sud-estul țării a ajuns la 7 morți. Zeci de localități din 7 județe au fost măturate de puhoaie, iar acum oamenii, descurajați, încearcă să mai recupereze câte ceva și să evalueze pagubele.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. De ce nu a fost trimis mesaj RO-Alert
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. De ce nu a fost trimis mesaj RO-Alert

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat că mesajele Ro-Alert nu se dau înainte de producerea unui cutremur. Astfel de mesaje se dau doar dacă autoritățile vor să transmită instrucțiuni populației după un astfel de fenomen.

Ursula von der Leyen „speră” să anunțe noii comisari marți. Eurodeputat: Procesul devine un „teatru absurd”
Ursula von der Leyen „speră” să anunțe noii comisari marți. Eurodeputat: Procesul devine un „teatru absurd”

Ursula von der Leyen speră că va putea anunța noua Comisie Europeană marți, 17 septembrie, asta în contextul în care procesul de selectare al comisarilor este îngreunat de luptele politice din Slovacia, dar și de demisia surpriză a lui Thierry Breton.