Cum va functiona simulatorul de cutremure pe care Primaria Capitalei il va trimite in scoli
Elevii si profesorii din Bucuresti vor invata cum sa se comporte in caz de cutremur intr-un container special care simuleaza seisme si care va fi "plimbat" prin toate unitatile de invatamant, potrivit primarului general Sorin Oprescu.
"Este o masina speciala care simuleaza cutremurele si dorim sa o plimbam prin toate scolile, in asa fel incat, impreuna cu profesorii, elevii sa stie ce au de facut daca se intampla un cutremur dimineata sau seara. Este o masina care se amenajeaza. Poti amenaja o sala de clasa sau un spatiu cu birouri intr-un container de-asta special, care simuleaza cutremurele. Trebuie sa-i obisnuim si cu evenimente de-astea nefericite. Asta la anul. Am vorbit cu primarul din Ankara. Ei au trei sau patru astfel de masini", a declarat Oprescu.
In acelasi context, edilul-sef al Capitalei a precizat ca saptamana viitoare vor incepe lucrarile de sapare pentru patru puturi din care sa fie asigurate rezerve de apa, in cazul unui dezastru natural, la centrele de prim ajutor ce vor fi amenajate in scoli.
"Incep baietii aceia, de saptamana viitoare, cu patru locatii de sapat puturile alea. Undeva spre sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie, suntem gata cu astea. Avem de adaugat generatoarele (de energie - n.r.) si tot ceea ce inseamna pregatirea. Nu stiu cat s-a cheltuit, (...) mult mai putin oricum decat o viata de om ce poate fi salvata", a spus primarul general.
Potrivit unui protocol incheiat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Primaria Capitalei vrea sa amenajeze 12 centre de prim ajutor in cazul unor dezastre, in tot atatea scoli care au sali de sport.
Municipalitatea precizeaza ca dotarea salilor de sport din scoli va cuprinde, astfel, echipamente si lucrari specifice aferente situatiilor de urgenta: 12 puturi de mare adancime pentru captare apa potabila, 420 de pǎturi din lana, 1.960 de paturi pliante, 14 generatoare pentru puturi si iluminat, 145 de targi sanitare, 550 de lenjerii de pat, 2.000 de truse de supravietuire, noua containere, 130 de lanterne, 12 corturi pentru adapostire suplimentare salilor de sport si 8 tunuri de aer cald.
Unitatile de invatamant din protocolul incheiat cu ISMB sunt Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare, Scoala nr. 45 "Titu Maiorescu", Scoala nr. 40, Colegiul National "Iulia Hasdeu", Scoala nr. 80, Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", Scoala nr. 96, Scoala nr. 165, Scoala nr. 103, Scoala nr. 143, Scoala nr. 117 si Liceul Teoretic "Eugen Lovinescu", fiind alese cate doua in fiecare sector.
Potrivit Primariei Capitalei, capacitatea de campare, in situatii de urgenta, in aceste scoli si in corturile adiacente este de peste 3.000 de persoane.