Cel mai scump gem din lume e fabricat in Romania. Un borcan costa 365 de euro, iar Printul Charles este un fan declarat
In situatia in care sunteti in cautarea unui dar cu totul special de Sarbatori, atunci va sugeram sa luati un borcan cu gem. Sau miere. Si nu e gluma.
Acest cadou chiar exista si e foarte cautat, desi costa nu mai putin de 365 de euro. Produsul din Transilvania are o poveste aparte, iar cumparatorul lui primeste si el un cadou: cinci stejari intr-o padura unica din Salaj.
La 365 de euro pentru 800 de grame, gemul mamei Gherda este, probabil, cel mai scump din lume. Il prepara la foc de lemne din fruncte culese chiar de ea, de pe dealurile din jurul satului Viscri.
Gherda Gherghiceanu: "Aici sunt macese, aici sunt capsuni si mai sunt si jos corcoduse. Le fac pe fuga, cand am un pic de timp sau refuz sa primesc turisti ca sa reusesc sa fac."
Mama Gherda nu stie de conservanti, deci nu ii foloseste. Adauga foarte putin zahar si are grija sa fiarba cantitati mici, astfel incat gemul sa pastreze intacta aroma fructelor.
"Am avut mere foarte putine, si am luat ionatane din Sighisoara, dar n-au gust ca ale noastre, desi erau mai mici, mai viermanoase, dar nu", spune Gherda Gherghiceanu.
Bunatatea dulce ajunge intr-un recipient unicat creat de un sticlar vestit din Sibiu. Este asezat apoi intr-o rama de stejar, opera unui tamplar priceput. Asa se naste un cadou sofisticat, pe cat de scump, pe atat de cautat.
Taiat din padurile Transilvaniei, stejarul folosit la ambalajul cadoului trebuie inlocuit iar solutia e simpla. Fiecare cumparator primeste 5 stejari pe acest teren de pe Valea Barcaului.
Deja aici au fost plantati cu ajutorul comunitatii peste 2.500 de puieti, iar printre cei care detin o bucatica din padure se afla numeroase persoane publice, dar si oameni de afaceri atat din tara, cat si din strainatate.
Produsele exclusiviste sunt apoi livrate in toata Europa cu ajutorul a doua fundatii, iar o parte din banii obtinuti ajung in diferite proiecte sociale legate de educatia copiilor din mediul rural.
Faima pretioaselor daruri din Transilvania a ajuns pana la Casa Regala a Marii Britanii, iar Printul Charles este fan declarat al bunatatilor romanesti.