Acriturile care ne fac viata mai dulce. Chef FOA si Chef Adrian Hadean ne invata cum se prepara zacusca sau muraturile

×
Codul embed a fost copiat

Toamna se numara bobocii, dar si borcanele cu bunatati puse pentru iarna, cu ardei copti, vinete pregatite pentru zacusca sau muraturi.

Prin piete, se dau deja batalii pe castraveti, gogonele sau varza. Traditia este dusa mai departe si de Chef FOA, si Chef Adrian Hadean, de la Masterchef, care prepara retete, "furate" de la bunici, fara conservanti si chimicale.

"A venit, a venit toamna/ Acopera-mi friptura cu ceva/ Cu o varza murata, un castravete sau chiar o gogonea.". E poezie curata ce se intampla prin piete si prin bucatarii zilele acestea. Romanii dau examenul de capacitate la materia "conserve si muraturi". Una.... cu multi experti ad-hoc, dar si veritabili. Nea' Puicu, din Calarasi, a fost politist la Circulatie. Apropiatii si cei care i-au gustat produsele ii spun regele muraturilor.

Nea Puicu: "Asa, mai mic, trebuie sa arate castravetele pus la murat. Tot ce este mare nu e bun. Marimea conteaza. Toate legumele le iau de la producatorii romani. Hrean, daca e desfacut, e perfect."

Nea Puicu a descoperit ca pasiunea ii poate aduce si bani. Are de onorat comenzi greu de imaginat pentru un simplu gospodar: 21 de tone de zeama de varza si alte cateva zeci de tone de muraturi.

Citește și
Chef Patrizia
Chef Patrizia Paglieri de la "MasterChef" dezvaluie cea mai populara reteta de pizza din lume, gustoasa si sanatoasa
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Nea Puicu: "Hreanul, mustarul boabe, piperul, usturoiul, sarea, mararul - sunt conservanti naturali. Iar daca pui din belsug, nu ai probleme cu muraturile. Ii dau o aroma mai deosebita, frunzele de vIasini, asa se spune din mosi stramosi. Saramura e cea mai importanta. Otetul pentru mine e otrava."

Spune el, intarind parca ideea ca romanii sunt neam priceput, oricine poate face muraturi. Trebuie doar o zeama de vointa.

Cand vine vorba de zacusca, Chef Adrian Hadean e un adevarat maestru. A trecut barierele retetelor clasice, iar pe blogul lui se gasesc tot felul de minunatii culinare.

Chef Adrian Hadean: "Imi place zacusca. Poti sa o faci in foarte multe feluri. Din bucati mai mici, mai mari, cu morcovi, cu fructe, zacusca cu mere si miere e dementiala. Foarte interesanta, aromata. In zona Deltei se face inclusiv zacusca din peste."

Chef Hadean are si o teorie interesanta, prin care sustine bucataria traditionala.

Chef Adrian Hadean: "Dar daca ne uitam cu sinceritate la actul intreg ajungem la concluzia ca nu o facem de nevoie, o facem pentru ca ne place. Si atunci poate ar fi mai interesant sa incercam sa respectam metode traditionale."

De aceeasi parere este si chef FOA, care marturiseste ca, in bucataria mamei, nu au ce sa caute conservantii artificiali.

Chef FOA: "Total anti gel fixuri. Daca o vad pe mama ca foloseste chestia asta ii dau peste mana. Cum a vazut ea la mama ei, la bunica mea, asa a pastrat traditia. Tatal meu ne dadea un job foarte important: din cand in cand mai ieseam iarna pe balcon sa suflam in varza."

Acelasi secret ni-l vinde si nea Puicu.

Nea Puicu: "Se sufla si atunci ei se acresc mai repede. Sa se amestece ingredientele care sunt si la fund si la jumate. Ele se inmoaie si atunci toata aroma se duce in zeama."

Romania ramane lider regional la consumul de muraturi. Numai conservele produse in fabrici inseamna o industrie de 250 de milioane de euro. Concurata puternic, evident, de zeci de mii de doamne care redescopera metode de a prepara acrituri... care fac viata mai dulce.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Chef FOA:
Chef FOA: "Gordon Ramsay s-a semnat pe peretele bucatariei mele. La renovare, am taiat bucata de perete si am pus-o in rama"

E tanar, scolit, inventiv si foarte agil in bucatarie. Pe langa toate acestea, Chef FOA de la Masterchef mai are o calitate esentiala: promoveaza imaginea bucatarului modern.

Chef Patrizia Paglieri de la
Chef Patrizia Paglieri de la "MasterChef" dezvaluie cea mai populara reteta de pizza din lume, gustoasa si sanatoasa

In ultimii ani, numarul restaurantelor cu specific italian s-a dublat in Romania. Cei mai multi clienti vor pizza si paste, dar bucataria italienilor inseamna mult mai mult.

Romanii consuma, in medie, 1 milion de shaorma pe zi. Chef FOA de la
Romanii consuma, in medie, 1 milion de shaorma pe zi. Chef FOA de la "MasterChef" vrea sa-i tenteze cu o noua reteta de mici

Studiile, dar si o simpla plimbare pe strazi ne demonstreaza ca suntem un popor care prefera shaorma. Romanii consuma, in medie, 1 milion de shaorma pe zi, iar din urma vin burgerii si carnatii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.