Acriturile care ne fac viata mai dulce. Chef FOA si Chef Adrian Hadean ne invata cum se prepara zacusca sau muraturile
Toamna se numara bobocii, dar si borcanele cu bunatati puse pentru iarna, cu ardei copti, vinete pregatite pentru zacusca sau muraturi.
Prin piete, se dau deja batalii pe castraveti, gogonele sau varza. Traditia este dusa mai departe si de Chef FOA, si Chef Adrian Hadean, de la Masterchef, care prepara retete, "furate" de la bunici, fara conservanti si chimicale.
"A venit, a venit toamna/ Acopera-mi friptura cu ceva/ Cu o varza murata, un castravete sau chiar o gogonea.". E poezie curata ce se intampla prin piete si prin bucatarii zilele acestea. Romanii dau examenul de capacitate la materia "conserve si muraturi". Una.... cu multi experti ad-hoc, dar si veritabili. Nea' Puicu, din Calarasi, a fost politist la Circulatie. Apropiatii si cei care i-au gustat produsele ii spun regele muraturilor.
Nea Puicu: "Asa, mai mic, trebuie sa arate castravetele pus la murat. Tot ce este mare nu e bun. Marimea conteaza. Toate legumele le iau de la producatorii romani. Hrean, daca e desfacut, e perfect."
Nea Puicu a descoperit ca pasiunea ii poate aduce si bani. Are de onorat comenzi greu de imaginat pentru un simplu gospodar: 21 de tone de zeama de varza si alte cateva zeci de tone de muraturi.
Nea Puicu: "Hreanul, mustarul boabe, piperul, usturoiul, sarea, mararul - sunt conservanti naturali. Iar daca pui din belsug, nu ai probleme cu muraturile. Ii dau o aroma mai deosebita, frunzele de vIasini, asa se spune din mosi stramosi. Saramura e cea mai importanta. Otetul pentru mine e otrava."
Spune el, intarind parca ideea ca romanii sunt neam priceput, oricine poate face muraturi. Trebuie doar o zeama de vointa.
Cand vine vorba de zacusca, Chef Adrian Hadean e un adevarat maestru. A trecut barierele retetelor clasice, iar pe blogul lui se gasesc tot felul de minunatii culinare.
Chef Adrian Hadean: "Imi place zacusca. Poti sa o faci in foarte multe feluri. Din bucati mai mici, mai mari, cu morcovi, cu fructe, zacusca cu mere si miere e dementiala. Foarte interesanta, aromata. In zona Deltei se face inclusiv zacusca din peste."
Chef Hadean are si o teorie interesanta, prin care sustine bucataria traditionala.
Chef Adrian Hadean: "Dar daca ne uitam cu sinceritate la actul intreg ajungem la concluzia ca nu o facem de nevoie, o facem pentru ca ne place. Si atunci poate ar fi mai interesant sa incercam sa respectam metode traditionale."
De aceeasi parere este si chef FOA, care marturiseste ca, in bucataria mamei, nu au ce sa caute conservantii artificiali.
Chef FOA: "Total anti gel fixuri. Daca o vad pe mama ca foloseste chestia asta ii dau peste mana. Cum a vazut ea la mama ei, la bunica mea, asa a pastrat traditia. Tatal meu ne dadea un job foarte important: din cand in cand mai ieseam iarna pe balcon sa suflam in varza."
Acelasi secret ni-l vinde si nea Puicu.
Nea Puicu: "Se sufla si atunci ei se acresc mai repede. Sa se amestece ingredientele care sunt si la fund si la jumate. Ele se inmoaie si atunci toata aroma se duce in zeama."
Romania ramane lider regional la consumul de muraturi. Numai conservele produse in fabrici inseamna o industrie de 250 de milioane de euro. Concurata puternic, evident, de zeci de mii de doamne care redescopera metode de a prepara acrituri... care fac viata mai dulce.