Cei mai cautati porci in acest an pentru masa sa Craciun. Preturile ajung si la 15 lei pentru animalele in viu
Mai sunt patru saptamani pana la Craciun si romanii se gandesc deja la masa de sarbatoari. Vanzatorii de porci au oferte tentante: animale crescute cu hrana naturala, la preturi negociabile.
Unii si-au comandat deja porcul pentru sarbatori, in timp ce altii nu stiu ce sa aleaga: purcelusi de lapte sau un exemplar zdravan, de 400 de kilograme. In judetul Timis, clientii gasesc tot ce poftesc.
Sanda Fold Matilde, comerciant: Asta catre 400, dar am avut si la 500.
Reporter: Cat e kilogramul?
Sanda Fold Matilde, comerciant: Pai am dat si cu 7 si cu 8 si cu 11. Ei sunt porci de carne.
Porcul poate fi rezervat si ramane in curtea gospodarului pana in ziua sacrificarii. Orice intelegere intre client si cumparator este posibila.
Sanda Fold Matilde, comerciant: "Omul vine isi alege un porc si il ia gata taiat, transat, mezeluri, carnati. Daca vrea, mai incolo, sunca. Vine dupa sunca cand e gata afumata."
In alt colt al tarii, la Targu Jiu, aceasta femeie l-a crescut pe Ghita de la cateva luni. Acum are aproape 150 de kilograme.
Multi crescatori de animale prefera sa vanda porcii direct din curte. Daca s-ar duce cu ei in targ ar avea cheltuieli mai mari si, in plus, s-ar putea sa nu-i vanda asa repede.
Ionut Serbanete, crescator porci: Sunt foarte ieftini. Eu am fost in targul de animale, acolo e un pret bunicel, dar transport, certificate la fiecare purcel si nu faci nimic. Prefer sa-i dau de acasa.
Reporter: Care e pretul?
Ionut Serbanete, crescator porci: 1100.
Reporter: Si greutatea?
Ionut Serbanete, crescator porci: Unul are 110 si altul 130.
Ion Falcoe crescator porci: "Daca cumva clientul vrea sa il taiem, il taiem aici, il transam, tot ce trebuie. Cum vrea clientul asa facem."
Si in sudul tarii, preturile pornesc de la 7 lei si ajung pana la 15 pentru animalele in viu. Cei mai cautati sunt porcii care trec de 100 de kilograme, dar nu depasesc 200 de kilograme.