Ingredientele "nano" din alimente, evitate pana si de soareci. Ce trebuie sa apara pe etichetele acestor produse

×
Codul embed a fost copiat

Producatorii mai au cateva luni la dispozite sa modifice etichetele produselor.

Consumatorii trebuie sa stie daca alimentele pe care le cumpara contin dioxid de siliciu sau nanoargint, des folosite in industria alimentara. Vorbim despre substante obtinute prin nanotehnologie, adica particule foarte fine care ajuta la conservarea produselor, dar care, in cantitati mari, se pot depune in organele vitale.

Industria alimentara devine tot mai precauta, dupa ce controalele au aratat cat de multe substante periculoase se gasesc in mancarea noastra cea de toate zilele. Desi nu vorbim de procedee noi, nanotehnologia, aparuta in 1970, ca o modalitate eficienta de conservare a alimentelor proaspete, este acum tot mai controversata. Noile reglementari ale Uniunii Europene stabilesc ca pana la sfarsitul anului pe fiecare eticheta de produs sa se regaseasca explicit, pe langa ingrediente, si conservantii obtinuti prin nanotehnologie.

In cadrul Uniunii Europene, in calitate de ingrediente nano autorizate, exista doi aditivi. Acestia sunt E 551, dioxid de siliciu, utilizat frecvent in alimente sub forma de pudra, cum ar fi zahar, sare, condimente si E 174, nanoargint, un colorant care se poate folosi in producerea dulciurilor.

Ce este nanotehnologia si de ce a devenit controversata? Prin procedee chimice, conservantii folositi in alimente devin particule minuscule, de dimensiunea ADN-ului, care prelungesc termenul de valabilitate al unui produs. Tocmai aceasta eficienta este acum contestata de oamenii de stiinta, care atrag atentia ca aceste nanoparticule de dioxid de siliciu si nanoarginti trec usor din sange in organele vitale.

Citește și
carnati
Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Din cauza marimii lor, sunt foarte mici si pot penetra membrane si tesuturi, exista ingrijorari ca aceste nanoparticule se pot acumula in tesuturi si organe si pot avea un efect asupra organismului", spune doctorul Ricky Yada, Universitatea Guelph, Canada.

Dealtfel, experimentele pe soareci au aratat ca acestia evita hrana conservata cu aceste nanoparticule.

"Poate avea un efect nedorit, pentru ca este ca un corp strain in organismul nostru si atunci ar fi o producere de anticorpi mult mai mare decat ne trebuie noua", spune Nastasia Belc, IBA.

Efecte negative ar putea avea si nanoparticulele folosite la ambalaje. "Pot migra din cauza conditiilor de depozitare, temperatura necorespunzatoare, pot genera complicatii", spune Gabriel Mustatea, cercetator stiintific IBA.

Noile reglementari sunt obligatorii din 2016.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cosmarul din alimentarele comuniste, o delicatesa pentru asiatici. Bancul cu
Cosmarul din alimentarele comuniste, o delicatesa pentru asiatici. Bancul cu "gaina Takimuri", o afacere de 12.000 de tone/an

Unii inca au frisoane cand isi aduc aminte de mirosul din alimentara de pe vremea lui Ceausescu. Pe atunci, in galantare, gaseai doar peste oceanic si tacamuri.

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Am mai ramas cu putin peste 300 de produse traditionale atestate, dupa ce noile reglementari ale Ministerului Agriculturii au taiat adanc in lista.

Rezerva de alimente a Romaniei in caz de calamitate este la pamant. Cum s-a golit depozitul de la Peris in ultimii 25 de ani
Rezerva de alimente a Romaniei in caz de calamitate este la pamant. Cum s-a golit depozitul de la Peris in ultimii 25 de ani

Dupa rezerva de stat pentru medicamente, acum aflam ca si cea de alimente, in caz de calamitati, este la pamant. Afirmatia extrem de grava este facuta de reprezentantii patronatelor din domeniu, care sustin ca in acest moment depozitele sunt goale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.